OM kan vermeende fraude met pgb’s niet bewijzen: vrijspraak voor verdachte
Poging om een kapitaal aan ziektekostenuitkeringen te verduisteren. De aanklacht tegen Youssef C. (30), voormalig uitzendkracht bij verzekeraar Univé, loog er niet om. De Alkmaarder zou de spil zijn in een grote fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Als een interne controle geen roet in het eten had gegooid, zou er zo via zorgkantoor Univé bijna 110.000 euro aan maandpremies zijn verdwenen via de tussenrekening van een hulpje, luidde de beschuldiging.Maar de officier van justitie moest erkennen dat er niet voldoende bewijs was.
Met een persoonsgebonden budget kunnen ouderen, zieken en gehandicapten zelf hun zorg regelen. Verzekeraar Univé in Alkmaar is een van de instellingen die zorgt voor de uitbetalingen. C. werkte in 2010 als uitzendkracht op de betreffende afdeling. In augustus belde een van de cliënten om te vragen waarom de uitkering nog niet was binnengekomen. Bij het uitzoeken bleek dat het gironummer gewijzigd was. Het geld ging niet naar de cliënt, maar naar een net opgerichte eenmanszaak in pgb-beheer op naam van Carlo P. uit Alkmaar. Toen dat rekeningnummer werd ingevoerd in de Univé-bestanden, bleek dat dertien uitkeringen kort daarvoor waren ’omgezet’ naar die rekening.
Snel ingrijpen zorgde ervoor dat het leeuwendeel van het geld kon worden teruggehaald.
Omdat P. niet bij Univé werkte en dus vermoedelijk als stroman fungeerde, werd een intern onderzoek gestart. Dat leidde, via verklaringen van collega’s (’hij begon ineens heel vroeg met werken en ging dan achter een andere computer zitten’) naar C. Ook Carlo P. legde een belastende verklaring af. C. zou een van de drie mannen kunnen zijn die hem hadden benaderd om ’te helpen’ bij het opzetten van een eigen zaak.
C. ontkende. ,,Ik ken die P. helemaal niet.
Het onderzoekswerk van de Univé-speurneuzen (geholpen door een duur extern bedrijfsrecherchebureau) bleek niet waterdicht. Er kwam aan het licht dat bijna de hele afdeling waar C. werkte ingelogde met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat niet achterhaald kon worden wie de gironummers had veranderd. Bovendien bleek personeel ook zonder toegangspasje vrij simpel de afdeling op te kunnen om achter een computer te kruipen.
De officier erkende op de zitting dat hij daardoor het aandeel van C. in de fraude niet kan aantonen. Een schadeclaim van Univé (20 mille) werd daarmee van tafel geveegd.
Wat overbleef, en wat C. ook toegaf, was dat hij in mei 2010 drie keer onder valse voorwendselen had geprobeerd een creditcard aan te vragen. Tevergeefs, want bij International Card Services waren de alarmbellen gaan rinkelen en was justitie ingeschakeld. De officier eiste een werkstraf van 60 uur. Geheel onvoorwaardelijk, omdat de zaak vier jaar op de plank is blijven liggen.
Uitspraak 18 juni