Gondelvaart Koedijk geteisterd door hoosbuien

Gondelvaart Koedijk geteisterd door hoosbuien
De botenoptocht, met hier Belle en het Beest, werd geteisterd door stevige plensbuien.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

De 54e Gondelvaart van Koedijk is zaterdagavond een uurtje onderweg als de hemel breekt. Een hoosbui stort uit over het Noord-Hollands Kanaal. Publiek op de kade zoekt een veilig heenkomen, boten houden even stil. Maar op de jeugdboot van de Handige Harries – voor het eerst deelnemer - dansen de kinderen door. Gilletjes van opwinding en plezier. Hun voorstelling van Sjakie en de Chocoladefabriek is een waar waterballet.

Het is niet de enige wolkbreuk waarmee de Gondelvaart zaterdagavond te stellen heeft. Een half uur voor aanvang plenst het ook al, en dan langer. Maar het weerhoudt de Koedijkers er niet van hun jaarlijkse feestje te vieren. De Gondelvaart is een reden om het gezellig te maken. Overal hangen lampjes, partytenten staan in de voortuin, her en der wordt geborreld, buren schuiven bij elkaar aan.

Sinds dit jaar gaat de Gondelvaart weer officieel van noord naar zuid – heeft met de meest voorkomende windrichting (zuidwest) te maken. Dus liggen de boten voorbij de Nauertogt te wachten op hun afvaart. Een laatste schroef wordt in een bouwwerk gedraaid. Lion King Simba van bouwgroep Ratjetoe gaat op de foto met een paar kinderen, de Zorro van bouwgroep de Scheepsschapen kruist vast even de degens met een tegenspeler.

Positief

Tien bouwgroepen zijn er dit jaar aan het werk geweest, evenveel als vorig jaar. De organisatie zou er graag wat meer zien. Maar een positief feit is toch dat er dit jaar weer drie nieuwe bouwgroepen zijn. De Handige Harries dus, met hun vrolijke versie van Sjakie en de Chocoladefabriek. Maar ook de Scheepsschapen die Zorro brengen en de Goudgele Rakkers die met hun ’Oktoberfest’ een pure feestboot hebben opgetuigd.

Het moet ook gezegd dat er zaterdagavond weer een paar hele gave creaties tussen zitten. De ervaren bouwers van Loeiende Koeien zetten met Belle en het Beest een complete minimusical neer. Met mooi decor van bewegend serviesgoed op megaformaat en een leuke choreografie met swingend bestek.

Waterval

Hans Bloothoofd (c.s.) is ook zo’n bouwer die altijd groots uitpakt. Dat is zeker het geval met zijn waterval in de jungle, inclusief safarigasten, een gorilla, een heuse touwbrug over het ravijn en heel veel water dat naar benden klettert.

Ruud Slikker, al 46 jaar bouwer en ook altijd favoriet, heeft het succes van Max Verstappen als beginpunt genomen. We zien de pitsstraat van ’Formule 1 Koedijk’, waar de Red Bull-bolide van Verstappen staat geparkeerd. Als het achterwiel ’spint’, ontstaat er enorme rookontwikkeling.

Origineel is de ’Snoepnachtmerrie’ van Bewonersonderneming De Rietschoot: vrolijk dansend snoepgoed verandert in een horrorscène en een goede fee tovert het allemaal weer goed.

Uitslag

De creatie Belle en het Beest van De Loeiende Koeien kreeg zowel van de vakjury als het publiek de eerste prijs. In de categorie Jeugd pakten de Handige Harries met hun boot Sjakie en de Chocoladefabriek de winst.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editie



Volg ons