Vraag maar raak over je hersenen bij Klokhuis en Nemo

De Klokhuis quiz met Bart en Nienke. Foto Ella Tilgenkamp

Marie gaat op de foto met Maurice. Foto Ella Tilgenkamp

Lucas Barbosa (7) is zelfs afgereisd uit het Spaanse Trujillo om zijn vraag te stellen aan bioloog Hans Breeuwer. Foto Ella Tilgenkamp

De beste vraag van Marco wordt behandeld. Foto Ella Tilgenkamp

1 / 4
Rien Floris
Amsterdam

Eén kind kan meer vragen stellen dan honderd wetenschappers kunnen beantwoorden. Bij Science Center Nemo in Amsterdam deden ze zaterdag op de ’Klokhuis vragendag’ een poging om zoveel mogelijk antwoorden te vinden op kindervragen. Meer dan vierhonderd vragen worden er gesteld. Hoe maak je een raket? Ga er maar aanstaan. Bij de vraag-maar-raak-balie krijgt wetenschappelijk Nederland alles om de oren.

Lucas Barbosa (7) is zelfs afgereisd uit het Spaanse Trujillo om zijn vraag te stellen aan bioloog Hans Breeuwer uit Bovenkarspel: ’Waar komen de eerste mensen vandaan’. Lucas kijkt het programma Klokhuis via uitzending gemist en stuurde een vraag in. Er kwamen er duizenden, maar die van Lucas werd er uitgevist.

,,Toen zijn we toch maar hier naartoe gevlogen’’, zegt moeder Karla Barbosa. Ze is tien jaar geleden naar Spanje verhuisd en komt vaker in Nederland waar ze logeert bij vrienden. ,,Lucas heeft vrij gekregen van school, maar dan moet hij er wel een presentatie over houden.’’

Apen

Hans Breeuwer van de Universiteit van Amsterdam doet zijn best. ,,De mens en zijn voorouders komen oorspronkelijk uit Afrika. Apen leefden daar in bomen, dat was lekker veilig. Want leeuwen klimmen niet in bomen. Toen er minder bomen waren, gingen apen over de grasvlakte lopen. Dan kun je het beste rechtop lopen om andere dieren te zien.’’ Vanuit Afrika zijn onze voorouders Europa in getrokken. ,,Een van de belangrijke gebieden in het ontstaan van de mensheid is Spanje. Daar hebben de neanderthaler en de moderne mens duizenden jaren geleden samengeleefd.’’ Dat wordt vast een prachtpresentatie als Lucas weer in Spanje naar school gaat.

Actrice

Intussen houdt Klokhuis-presentator Bart de vraag-maar-raak-show in de grote zaal van Nemo. Ook daar volop hersenvragen. Het verschil tussen dieren- en mensenhersenen mag hersendeskundige Romke Rouw uitleggen. Maar ook wat hersenen doen zodat je actrice kan worden, wil Zara weten. Dat wordt een opzoekvraag. ,,Internet weet het niet. Maar bij acteren, houden eigenlijk je hersenen jezelf voor de gek, want je moet doen alsof je iemand anders bent. Acteurs noemen dat inleven’’, zegt Romke.

Hoe een raket werkt, wordt even vlot gedemonstreerd met een colafles en een voetpompje. ,,Een raket is een buis met brandstof. Je moet heel veel spullen naar achteren gooien om voortstuwing te krijgen zodat je vooruit gaat.’’ Poeff daar vliegt de colafles weg. Waarom kun je door glas kijken? Ehhhh, ja de wetenschappers komen met een antwoord over licht, maar of iemand het nog snapt?

Fotomomentje

De honderden klokhuisfans mogen tussendoor op de foto met hun favoriete presentator. Marie Thomeer uit Leiden laat zich door haar vader fotograferen met presentator Maurice. In een klokhuis natuurlijk. Ook zij heeft een vraag ingestuurd. ’Hoe werkt 3D film en waarom heb je daar een bril voor nodig?’ Die vraag is voor de wetenschappers aan de vraag-maar-raak-balie.

Science Center Nemo draait intussen de vaste shows waar bij de kettingreactie met Nemoprofessor Jan voor een volle bak zorgt. Minstens zo afgeladen is de Klokhuisquiz met Bart en Nienke. Daar mag de hele zaal meedoen door in een rood of groen vak te stappen voor het juiste antwoord op een vraag. Zoals: ’waar komt knipbrood vandaan’.

De beste vraag wordt in het theater beantwoord. De vraag van Marco van de Vijver (8) uit Sas van Gent. Over wie je hersens aanstuurt als je je armen en benen beweegt.

Hersenwetenschapper Job van den Hurk van de universiteit Leuven doet hersenexperimentjes met de hele zaal. En komt met een antwoord: ,,Eigenlijk sturen je hersens je hersens aan. Ze bestaan uit allemaal kleine gebiedjes die samenwerken.’’

Hersenboek

Tijdens de ’Klokhuis vragendag’ werd het klokhuisboek over hersenen gepresenteerd. Speciaal gemaakt omdat 2014 het jaar van het brein is. Het brein dat alles regelt. Ademen, lopen, eten, drinken, plassen, dromen, dansen en voetballen.

Bekijk ook de video:

http://www.youtube.com/watch?v=sU-5Fj-9fok

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.