'Het is een nachtdienst'

Ron Amesz

Om 23.55 uur is het zover. Organisator Martin Dekker maakt zich samen met 23 andere lopers klaar voor de start van de zes uren durende nachtloop. Tot zondagochtend 06.00 uur zullen de ultra-atleten rondjes rennen op de atletiekbaan van Suomi in sportpark Groeneveen.

Zonder verlichting, zonder speaker, maar sfeervol bijgelicht door 46 Poolse grafkaarsen langs de binnenbaan en ondersteund door toegewijde vrijwilligers, die de lopers verzorgen en het aantal afgelegde rondes bijhouden. Looprichting

Om blessures te voorkomen zal ieder uur gewisseld worden van looprichting.

Als exact om middernacht het startschot klinkt gaat het kleine peloton van start. Baan 1 en 2 zijn gereserveerd voor hardlopers. In baan 3 kan gewandeld worden. Hans Nieuwenhuijse zal de hele nacht in hoog wandeltempo zijn rondjes afleggen, met af en toe zelfs nog een kleine versnelling. Voor Nieuwenhuijse staat zondagochtend de teller op 89 rondes (35,6 km).

De andere deelnemers leggen hun rondes hardlopend af, individueel of in estafettevorm. Henny Tiben heeft er zin in. ,,Dit is iets nieuws voor mij", lacht de Haarlemmer. ,,En de zinloosheid van het gedurende zes uur lopen van rondjes en dan ook nog 's nachts maken dit leuk." Tiben heeft als het eindsignaal klinkt een afstand van 58,8 kilometer (147 rondes) afgelegd. ,,Zo meteen ga ik een paar uurtjes slapen; het is eigenlijk gewoon een nachtdienst."

Tom Hendriks uit Hoofddorp loopt de langste afstand. Hij laat 161 rondes noteren, goed voor 64,4 kilometer. Ronald Nieuwenhuijse is een goede tweede met 156 rondjes (62,4 kilometer), gevolgd door Erwin Borrias (152 rondes, 60,8 kilometer). Bij de vrouwen gaat de eer naar Wilma Dierx met 58,8 kilometer (147).Trainingsloop

Na een gezamenlijk ontbijtbuffet in het clubhuis van AV Suomi vertrekken de lopers voldaan huiswaarts. Martin Dekker kijkt tevreden terug op het evenement. ,,Alles is goed gegaan en iedereen is gefinisht, dus geen uitvallers. Er is goed gelopen en iedereen heeft zijn doelstelling gehaald. Dit was eigenlijk een trainingsloop voor de 24 uursloop die we organiseren op 21 december aanstaande, de kortste dag van het jaar. Ik ga nog even wat dingen voor mezelf op een rijtje zetten en dan ga ik ook lekker slapen."

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.