Muziekschool Heemskerk brede basis voor elke aspirant-slagwerker

Friso Bos
Heemskerk

Muziekschool Heemskerk heeft een slagwerktraditie, zegt leidinggevende Fred Knijn. En dat is te zien. Het grote slagwerkleslokaal staat vol met allerlei instrumenten, allerlei ’slagwerk’.

Het ene instrument is nog mysterieuzer dan het andere. Slagwerk is zo’n interessant deel van de muzikale identiteit van Muziekschool Heemskerk, dat de school tijdens de open dag op 22 mei een speciaal Slagwerkfestival houdt.

De meeste muziekscholen hebben in een slagwerklokaal twee drumsets en hooguit in de hoek een verdwaalde djembé. De meeste kinderen die slagwerk gaan doen, willen immers drummer worden. Daarmee vergeleken is het lokaal boven de Nozem en de Non een waar slagwerkparadijs.

Rekken vol Afrikaanse trommels staan er. Een vreemd soort plastic buizen die elk een eigen toon hebben. Je kunt er mee op de grond slaan. In een van de hoeken staan de melodische slagwerkinstrumenten. De marimba en de vibrafoon met zijn typische jaren ’60 jazzy geluid. Knijn slaat een paar nootjes aan; sfeer vanaf de eerste klank.

Sambaband

,,Wij bieden qua slagwerk veel meer aan dan alleen drummen’’, zegt slagwerkdocent Willem van der Krabben van Muziekschool Heemskerk. ,,We maken uitstapjes naar andere vormen van slagwerk, andere ritmes en melodisch slagwerk. Het maakt de basis van een muzikant veel breder en daar heb je later profijt van. Zo geniet ik zelf enorm van de Sambaband op de muziekschool. Allemaal mensen tussen de 35 en 65 met nul ervaring die na een tijdje samen oefenen behoorlijk complexe samba-arrangementen aankunnen. We zijn al met zijn vijftienen. Geweldig is dat.’’

Knijn is tegenwoordig de baas van de muziekschool, in 1988 kwam hij als slagwerkleraar binnen. ,,Het niveau is altijd hoog geweest’’, zegt hij. ,,We zorgden elk jaar voor een masterclass met een beroemde slagwerker, Ton Dijkman, Cesar Zuiderwijk, en dat houden we vol. Zo hebben we op 28 mei een masterclass met Stefan Kruger (Caro Emerald, Zuco 103).

De open dag en het slagwerkfestival zijn 22 mei van 13 tot 16 uur, met tal van workshops en proeflessen te volgen in de muziekschool aan de Kerklaan. Op de etage boven de Nozem en de Non (ingang de achterzijde, via de hoge stalen trap) staan alle ruimten in het teken van het slagwerkfestival; drums, marimba, djembé, darbuka.

Inschrijven en meer informatie: www.muziekschoolheemskerk.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.