Presenteren en inspireren op schrijversdag in Hoorn

Martijn Adelmund als stereotiepe schrijver op de Schrijversdag.© Foto Faralda Houthuijsen

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Vijf mannen, vijf vrouwen: tien personen met eigen ervaringen en unieke ideeën. Allemaal schreven ze een boek, dat weinig overeenkomsten heeft met de andere negen. Toch gaf Godijn Publishing, de uitgeverij van Elly Godijn in Hoorn, ze allemaal tegelijk in een reeks uit. De presentatie was zaterdagmiddag.

„Het is veel leuker om met meerdere schrijvers tegelijk je boek te presenteren dan in je eentje”, vindt Godijn. „De schrijvers komen uit het hele land, dus wil je ze meer geven dan een presentatie van een uurtje.” Daarom was schouwburg Het Park de hele middag het podium voor schrijvers, waar elke geïnteresseerde bij kon aanschuiven.

Ellis Bell gaf een presentatieworkshop. Ze vertelde boeiend een verhaal en gaf tussendoor schrijfopdrachten. „Ik wil dit soort presentatieworkshops graag meer geven”, zegt Bell na afloop. „Ik zit vol verhalen en vind het heel leuk om ze te combineren met dit soort workshops.” Bell schreef al kinderliedjes, die ze uitvoert met gebarentaal, maar hoopt zelf ook eens een boek uit te geven.

Adelmund & Artisticus, stadsdichter van Wageningen Martijn Adelmund en veelzijdig kunstenaar Remko Zijlstra, gaven een voorstelling over inspiratie. „Ik zag een sinterklaas met een ontplofte baard. Toen vroeg ik mij af of daar geen regels voor zijn. Dat ben ik gaan uitzoeken en daarover heb ik een boek geschreven: ’Sinterklaasgeheimen’ ”, gaf Adelmund als voorbeeld. Zijlstra vertelde: „Ik zag op het strand een vrouw met een stuk hout. Dat heb ik zelf verdraaid tot een romantisch beeld van een mooie vrouw met een cello.” Adelmund kwam met de gouden tip: „Tijdens wachten krijg je de beste ingevingen. Dus ga eens zitten wachten tot er iets komt.”

In de foyer stonden nog meer schrijvers met een kraampje. Onder hen de zeventienjarige Joyce Roele uit Hoorn, die onlangs haar debuut uitgaf bij Godijn. „Het heet N22, omdat het gaat over een meisje in een laboratorium. Ze zit daar, omdat ze iets kan dat anderen niet kunnen. Ze is er alleen een nummer: 22. Ik kwam op het idee doordat ik zelf twee jaar in het ziekenhuis heb gelopen zonder dat ze konden vinden wat er was. Ik voelde mij toen niet meer dan een nummer. Het blijft zeker niet bij dit ene boek, een tweede deel komt volgend jaar uit en er zit nog heel veel meer in mij. Dit is maar één van zestien projecten.”

Pas aan het einde van de middag verschenen de tien schrijvers (letterlijk) ten tonele. Ze kregen allen een paar minuten om iets over hun boek te vertellen. Toen bleek hun verscheidenheid. De reeks kent onder andere een kinderboek, sciencefiction en een protestboek. Vol trots poseerden de schrijvers met hun eerste exemplaar. „Als zij maar een leuke dag hebben”, is voor Godijn het belangrijkst. Die opzet lijkt te zijn geslaagd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen