Advies: gooi groente met roet erop weg

Connie Vertegaal
Medemblik

De schade van de brand bij HVC in Middenmeer donderdag loopt in de miljoenen. Niet alleen kan het afvalverwerkingsbedrijf twee door het vuur verwoeste opslag-/sorteerhallen voor huisvuil en plastic afschrijven. Tevens dreigen claims van agrariërs in de nabijheid van de Koggenrandweg, die hun gewassen, groenten en fruit moeten weggooien waarop roet terecht is gekomen.

Dit is ook het advies van de GGD en de Veiligheidsregio aan mensen met een moestuintje in Medemblik en omgeving. Als er roet op zit, moeten mensen dat weggooien. De GGD trok gisteren een advies in om met roet besmeurd fruit en groenten te wassen en te schillen. ,,We adviseren nu alles weg te gooien. Alleen dan heb je 100 procent zekerheid’’, aldus een woordvoerder van de GGD.

Daisy Manshanden van volkstuinvereniging De Zaaier in Medemblik heeft niet de indruk dat hobbytuinders massaal de groenten op de composthoop hebben gegooid. ,,Ik ben er vanochtend geweest en ik zag helemaal niks geen roetschade. Ik was alles gewoon goed.’’

HVC is tot dusverre door één akkerbouwer gebeld, die schade wil verhalen. De verwachting is dat meer landbouwers of kwekers volgen.

,,Agrariërs moeten contact met hun eigen verzekering opnemen’’, aldus woordvoerster Monique van Eerden van HVC. ,,Die kan beoordelen of de gewasschade aantoonbaar is, hoe zij handelen en of zij HVC aansprakelijk stellen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen