Jaap Hoekstra gidst liefhebbers boeken door Librije

Jeroen Haarsma
Enkhuizen

Aanraken mag niet, doorbladeren is al helemaal taboe, maar mensen die geïnteresseerd zijn in eeuwenoude boeken kunnen vanaf volgende week toch hun hart ophalen in de heropende Librije in de Westerkerk in Enkhuizen.

Jaap Hoekstra verzorgt iedere vrijdag rondleidingen voor groepen tot en met 12 personen in de Bibliotheca Enchusana, die op 22 mei officieel opengegaan is. De historische stadsbibliotheek werd rond 1620 gevestigd in een aanbouw van de Westerkerk. In 1997 werden de boeken naar Den Haag verhuisd, maar nu is de Librije in ere hersteld. En moet dus weer zichtbaar zijn voor het publiek, vindt Hoekstra.

Vanaf zaterdag 5 juli zijn de Zuiderkerk en de Westerkerk weer vier dagen geopend voor publiek. Daar valt de Librije niet onder. Hoekstra: ,,Als er drie vrijwilligers zijn kan ook de kerkraadkamer bezocht worden, dat wel.’’

Mensen die de Librije zelf willen aanschouwen, kunnen intekenen op formulieren die vanaf vandaag in de Westerkerk komen te liggen. Of ze kunnen zich aanmelden via de website van de kerk.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen