’Ik zit vol’, meldt de ondergrondse container straks in Alkmaar

Aanleg van ondergrondse containers. Archieffoto Erna Faust

Gerard van Engelen
Alkmaar

Alkmaar heeft binnenkort een netwerk van ondergrondse vuilcontainers. Die gaan de gemeente een hoop geld besparen. Dankzij een telsysteem geven ze zelf aan wanneer ze vol zijn. Er staat er 58 in de planning. Daarvan zijn er al 34 in gebruik.

Eind dit jaar zijn er naar verwachting zo’n 2.500 ’pasjes’ uitgezet onder de inwoners in het centrum en de Spoorbuurt. Die werken volgens hetzelfde principe als een telefoonkaart: ze zijn af te lezen en desgewenst te blokkeren bij verlies of misbruik.

De kaartjes openen de bek van de containers. Eén zo’n ondergronds monster is bestemd voor zeventig huishoudens. Grootste voordeel: geen vuilniszakken meer op straat, dus minder gulzige meeuwen. Via het tellen van het aantal keren dat de klep open gaat, houdt de container zelf bij wanneer hij vol is. ,,Er kunnen zo’n 190 zakken in’’, zegt wethouder Jan Nagengast (duurzaamheid).

,,Onze huisvuilauto’s kunnen zo rijden.’’ Ander voordeel: misbruik is makkelijk te signaleren. ,,Omdat tarieven voor bedrijven anders zijn dan die voor particulieren zou je als particulier je kaart kunnen laten gebruiken door een bedrijf. In het oude systeem met sleutels, dat bijvoorbeeld in Vroonermeer te vinden is, was dat niet te controleren. Met het pasjessysteem wel. Er wordt van uitgegaan dat per huishoudens drie vuilaanbiedingen per week zijn. Als een huishouden dan ineens naar zeventig gaat is dat reden om een onderzoek in te stellen.’’

In het uitgaanscentrum wordt geëxperimenteerd met een perscontainer: die drukt het vuil in elkaar, zodat er vijf tot tien keer meer vuil in een container past. Aan de Wendelaarstraat is ook een perscontainer. Die is voor het plastic afval.

Meer info

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.