Vrijwilligersprijs 2015 was de laatste in Zaanstad
De vrijwilligersprijs wordt voortaan niet meer uitgereikt en maakt plaats voor een andere vorm van waardering. Dat is een van de onderdelen van de nieuwe manier waarop de gemeente met vrijwilligers wil omgaan.
,,De prijs is er voor de beste, het lijkt een wedstrijd’’, zegt wethouder Rita Visscher. Volgens haar is elke vrijwilliger de beste. Visscher wil samen met vrijwilligers zoeken naar een ander manier om waardering te laten blijken. Dat kan een leuke dag zijn, zoals de uitreiking van de prijs nu is. Het kan ook iets heel anders zijn, zoals het mogen volgen van een cursus.
Visscher wil dat niet meer de gemeente bepaalt wat vrijwilligers nodig hebben, maar dat vrijwilligers zelf aangeven wat zij belangrijk vinden. Dat kan volgens de wethouder uiteenlopend zijn. ,,Voor de vrijwilliger die de dialoog met ons aangaat is het al genoeg om gehoord te worden. De traditionele vrijwilliger heeft soms wel behoefte aan een schouderklopje of aandacht. Daar moeten wij een vorm voor vinden.’’
Vrijwilligerswerk is veranderd maar Zaanstad veranderde niet mee. Het beleid is acht jaar oud en achterhaald. Zo wordt iemand die bij de huttenbouw wil helpen het hemd van het lijf gevraagd. Tot het sofi-nummer aan toe. Er werd zoveel gevraagd dat een deel afhaakte. Visscher: ,,Toen wij dat hoorden zijn wij ons gaan afvragen of zoveel informatie wel echt nodig is. Het bleek van niet. Dat doen we dus niet meer.’’
De vrijwilliger van vandaag is mondig, weet zijn weg te vinden en wil snel geholpen worden als er obstakels zijn. Het voorzien in die behoefte is de kern van het nieuwe vrijwilligersbeleid. Visscher wil daarom dat er een netwerk of ’winkel’ in de stad komt, echt of op internet, waar vrijwilligers terecht kunnen. In samenspraak met experts gaat Zaanstad die plek realiseren. Nieuw is ook dat de ambtenaren zich meer moeten gaan richten op de vrijwilligers en zo meer kunnen betekenen.
Bepalingen van uitkeringsinstantie UWV zijn voor sommige vrijwilligers een hindernis. Daar kan Visscher niets aan veranderen, dat zijn landelijke regels. Wel zal Zaanstad ’maatwerk’ proberen te leveren als mensen in de bijstand problemen krijgen met vrijwilligerswerk.
De afgelopen maanden zijn er bijeenkomsten gehouden om daar achter te komen en het afschaffen van de jaarlijkse prijs is daar een van de uitkomsten van.