Zaanse scholen ontkennen: Geen drugsprobleem

onze verslaggever
Krommenie

Zaanse scholen blijven ontkennen dat er een drugsprobleem speelt onder middelbare scholieren. Het Trias VMBO van de vermoorde Nick Bood (16) liet donderdag aan ouders weten dat de school ’zich niet herkent’ in berichten over drugshandel onder scholieren. Daarmee sluit de school zich aan bij andere Zaanse scholen. Eerder trokken de scholen juist bij de gemeente aan de bel vanwege drugs- en wapenhandel onder leerlingen.

Na de middelbare school van moordverdachte Yasin (15), ziet ook die van de vermoorde Nick Bood (16) geen drugsprobleem onder Zaanse scholieren. Dat blijkt uit een brief die Trias vmbo, waar het moordslachtoffer op zat, donderdag stuurde aan de ouders en leerlingen van de school in Krommenie. Dinsdag schreef het Zaanlands Lyceum een soortgelijke brief.

De brieven staan haaks op een alarmkreet van schooldirecteuren bij de gemeente over het vermoeden van handel in wapens en drugs op scholen. „Ik kan je zo twintig leerlingen aanwijzen waar je drugs kan kopen”, zegt een van de kinderen.

Het Trias zegt zich niet te herkennen in het ’door de media geschetste beeld’. Directeur Jenneke Peek kondigde in de brief een nieuw onderzoek aan naar de veiligheid op school ’om hiermee de geruchtenstroom tegen te gaan’. „Als school schenken wij juist veel aandacht aan sociale veiligheid.”

In februari vorig jaar werden tijdens een kluisjescontrole op het Trias drugs, vuurwerk en een wapen gevonden. De politie trof tijdens een preventieve kluisjescontrole destijds tien zakjes met wiet en hasj-, een boksbeugel- en twee stuks vuurwerk aan.

Het Trias liet verdere uitleg over aan scholenkoepel OVO Zaanstreek, maar ook daar wilde men niet reageren. Volgens OVO-directeur Barbara Dijkgraaf is dat ’niet in het belang van onze scholen’.

Ook de politie zweeg donderdag over de verontrustende signalen uit Zaanstad. Een woordvoerder verwees door naar de gemeente. Eerder reageerde burgemeester Vreeman in een gesprek met De Telegraaf al terughoudend op de noodkreet van de schooldirecties. Hij benadrukte hierbij dat het ging om ’vermoedens’.

Ondertussen heeft de rechter donderdag besloten dat de twee verdachten van de moord op Nick Bood 90 dagen langer vast blijven zitten. Yasin (15) is hoofdverdachte. De advocaat van medeverdachte Mads (18) tekent hoger beroep aan.

Woensdag hield de politie een derde puber aan wegens betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij.

Over een eventuele verlenging van het voorarrest van deze Zaandammer (16) wordt later een beslissing genomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.