Lintje voor acht inwoners Hollands Kroon

Hollands Kroon

Burgemeester Jaap Nawijn speldde gisterochtend vijf inwoners van Hollands Kroon een koninklijke onderscheiding op. In totaal zijn acht mensen uit zijn gemeente onderscheiden.

Leon Bruin uit Breezand en Bauke Jasper uit Kreileroord werden benoemd tot ridder. Henk Heijerman uit Hippolytushoef, Grietje Baaren uit Kolhorn en de Wieringerwaarders Jan de Vries en Suzette Snouck Hourgonje zijn lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden.

Ook onderscheiden is marineadjudant Walter Kers van de operationele dienst-nautische dienst, uit Anna Pauwlowna. Hij is ridder met de zwaarden. Leo Groeneveld uit Middenmeer, lid vrijwillige brandweer Kennemerland is lid in de Orde van Oranje Nassau. Beiden kregen hun lintje elders.

Leon Bruin heeft bij de marine op het gebied van crisisinterventie en crisismanagement een uitstekende naam opgebouwd tijdens missies in Aceh, Georgië en Somalië. Bruin zet zich ook na zijn marineloopbaan in voor mensen in conflictgebieden.

Ambassadeur

Naast zijn gewone werk is Bauke Jasper vrijwilliger en ambassadeur voor de Rijkswerf en het Marinebedrijf. Zo werkte hij mee de Marinedagen en open dagen van andere onderdelen van de krijgsmacht. Sinds eind jaren zeventig is hij bestuurder en vrijwilliger in diverse organisaties op het terrein van de amateurfilm en -video.

Grietje Baaren was 36 jaar secretaris van toneel- en musicalvereniging Zanglust. Ook is ze sinds 1983 telefoniste en rittenverdeelster voor de Graag Gedaan en vanaf 1994 toezichthouder bij museum De Turfschuur. Eerder was zij regisseur van kinderkoor Zanglust en 25 jaar Zwarte Piet.

Suzette Snouck Hurgronje zat van 1977 tot 1985 in de medezeggenschapsraad van school De Tweewegen. Sinds 2008 is ze vrijwillig logopediste voor niet-Nederlandstalige leerlingen. Vanaf 2008 organiseert ze de collecte voor het Prinses Beatrix-spierfonds, sinds 1999 is ze secretaris van de Vrienden rondom het Witte Kerkje en ze is tien jaar bestuurslid van Dorpsbelang. Ook is ze secretaris van de Werkgroep Dorpshuis Wieringerwaard. Ook werkte zij mee aan het jubileumboek over de polder.

Oorlogsgraven

Jan de Vries is vanaf 1984 actief voor het 4 mei-comité van Wieringerwaard, sinds 1995 als voorzitter. De Vries deed het onderhoud van de oorlogsgraven en verricht al vele jaren taken bij de hervormde evangelisatiegemeente Pniël. Sinds 1995 is hij koster van het Witte Kerkje.

Van 1995 tot 2013 was De Vries penningmeester van tuindersvereniging De Watertoren. Ook was hij voorzitter van de kantinecommissie bij de Wieringermeerruiters.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.