Bezitter van acht appartementen, maar toch in de Alkmaarse bijstand

Gerard van Engelen
alkmaar

Een bijstanduitkering krijgen in Alkmaar maar in je geboorteplaats in Turkije te boek staan als eigenaar van acht appartementen en (deels) van de woning van je overleden ouders. Dat is moeilijk uit te leggen.

Het echtpaar Atli (59) en Hurya (58) M. probeerde het woensdag voor de Alkmaarse rechtbank. Niet overtuigend genoeg, vond de officier van justitie. Die eiste zes maanden voorwaardelijk en 120 uur werkstraf. De gemeente Alkmaar is een terugvorderingsprocedure begonnen en wil een kleine twee ton terug. Advocaat M. Verdoner gaat proberen die schade te beperken.

Het echtpaar M. probeerde de rechters en de officier er gisteren urenlang van te overtuigen dat ze tussen 2000 en 2007 slechts op papier eigenaar waren van het appartementencomplex, dat opa M. in 1978 aan zijn toen minderjarige kleinkinderen had vermaakt. (De periode tot 2000 geldt als verjaard.) Toen de kinderen volwassen waren lieten ze er appartementen op bouwen en kregen er ruzie over. Toen besloot vader het complex voor de lieve vrede weer op zijn naam te zetten.

Ondanks het verweer dat zij de grond nooit als bezit hebben gezien, er geen cent aan verdiend hebben, en dat alle inkomsten rechtstreeks naar de zoons waren gevloeid, is de officier van justitie niet overtuigd. De verklaring van de ingevlogen oudste zoon bracht daar weinig verandering in.

De ouders zitten er doorheen. Ze zijn allebei onder behandeling voor psychische en gezondheidsklachten door de stress die de hele zaak oplevert. Moeder Hurya: ,,Wij zijn onze gezondheid kwijtgeraakt.’’

Uitspraak 15 februari.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.