Gelukkig worden? Duik in een Zaanse ballenbak!

redactie Zaa
Zaandam

In een onbewaakt ogenblik klimt een klein jongetje de ballenbak van Steven Geldof in. Als volwassenen niet tussen de honderden kleurige ballen gaan zitten, doet deze dreumes het zelf wel. Want wat is er nou leuker dan lekker rauzen tussen de ballen? En je kunt er nog gelukkig van worden ook, denkt Geldof.

De Zaanse filmmaker was zaterdagmiddag op de Dam om een filmpje op te nemen voor zijn project ’De wereld leuker maken in dertig dagen’. Deze maand maakt hij onder de naam ’Inspirende Hutspot’ dertig filmpjes (te zien op www.youtube.com/inspirerendehutspot), waarin hij toont hoe mensen hun eigen leven en dat van anderen een vrolijke draai kunnen geven. Door bijvoorbeeld de treinconducteur na afloop van de treinrit met een cadeautje te bedanken voor een fijne reis. Of met muziek en ballonnen een automobilist te belonen die voor het zebrapad is gestopt.

Geldof is er van overtuigd dat ieder mens een talent heeft om op zijn of haar manier de wereld mooier te maken. De ballenbak is een experiment om te testen hoe gelukkig de Zaankanter is. Het is de bedoeling dat voorbijgangers die elkaar normaal gesproken voorbij zouden lopen, in de bak duiken en elkaar leren kennen. Gespreksstof is ruim voor handen. Tussen de ballen liggen ballonnen met vragen zoals: ’Maakt geld gelukkig?’. De enige opdracht is dat mensen de vragen beantwoorden. ,,Wat je verder doet, maakt niets uit. Niets is fout, alles is goed’', zegt Geldof.

Naast de bak hangt een spandoek met de uitnodigende tekst: ’Gelukkig worden? Kom er in’. De Zaankanter kijkt het aan en wacht af. Het loopt niet storm in de bak. Veel mensen zijn druk met boodschappen of zitten al lekker op een terrasje de gebeurtenissen rond de ballenbak te spotten. ,,Gisteren filmde ik in Amsterdam, daar is toch wel een heel ander publiek. Daar wilden meteen heel veel mensen meedoen'', zegt Geldof. Maar gelukkig zijn er toch volwassenen die het kind in zichzelf loslaten en in de bak stappen; zij het enigszins beschroomd. Omringd door drie camera’s raken ze aan de praat. Een ’making of’ van het ballenbakavontuur is komende week te zien op het Youtubekanaal van ’Inspirerende Hutspot’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.