’Politie maakte mijn administratie zoek’

Lydia Jasper
Middenmeer

De van heling van gereedschap en bouwmaterialen verdachte Pieter L. (31) uit Middenmeer verklaarde bij de rechtbank in Alkmaar, dat hij aan de hand van bonnetjes had kunnen bewijzen dat hij de spullen op een eerlijke manier via Marktplaats had gekocht. Ware het niet dat de politie de in beslag genomen administratie had zoekgemaakt. De verbalisanten ontkenden echter dat bij L. bescheiden in beslag waren genomen.

De zaak kwam aan het rollen, toen op 20 juni 2012 na een melding ‘s nachts bij een bouwplaats in Heerhugowaard drie mannen in een auto werden aangehouden. In de wagen van L. bleken gestolen rollen koperdraad te liggen.

Minigraver

In diens loods in Nieuwe Niedorp bleek een grote hoeveelheid gestolen gereedschap en bouwmaterialen te liggen. Buiten stond een eveneens van diefstal afkomstige minigraver. L. verklaarde dat een deel van de goederen van een vriend waren. De rest had hij via Marktplaats gekocht. Meer kon hij daar niet over zeggen, omdat de bijbehorende bonnetjes zoek waren.

Advocaat T. Kneepkens haalde – naar de mening van rechtbankvoorzitter A. van Hoorn wat al te uitvoerig – jurisprudentie aan om aan te tonen dat de aanhouding van zijn cliënt en de doorzoeking van diens loods onrechtmatig waren geweest. De politie had bij de arrestatie onvoldoende bewijs. Dat moest tot een vrijspraak leiden.

L. hoorde een werkstraf van honderd uur tegen zich eisen. Een schadeclaim van veertig mille van een bedrijf uit Zwaagdijk werd door de officier van justitie te ingewikkeld voor het strafproces bevonden. De claim kan aan de civiele rechter voorgelegd worden. De uitspraak is op 28 augustus.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.