Parels in Purmerend (ca. 1,5 uur)

Purmerend? Is dat niet die stad benoorden Amsterdam langs de A7? Inderdaad. Maar ook een plaats met grachtenpanden, singels en monumenten. Je associeert Purmerend misschien niet zo snel met gildehuizen en historische bouwstijlen. Toch herbergt de Marktstad een schat aan geschiedenis en architectonische parels. Er is zelfs een aparte wandeling uitgezet. In de binnenstad zijn tal van bezienswaardigheden en die kunnen de vergelijking met het Alkmaarse Waagplein of de Roode Steen in Hoorn glansrijk doorstaan.

We beginnen op de Koemarkt, waar anders? Dit centrale plein bood tot enkele jaren geleden onderdak aan de veemarkt. Daarvan getuigen de stalen koeienbalies nog waar boeren de runderen aan vastbonden. Momenteel ondergaat de Koemarkt een grondige reconstructie en godzijdank is er oog voor het agrarisch verleden. Zo zijn er gietijzeren boomkransen rondom de bomen gelegd met merkwaardige gaten erin. Wie er oog voor heeft, herkent er de hoefafdruk in van koeienpoten. Een fantastische knipoog naar het verleden!

Van hieruit kunnen we letterlijk alle kanten uit maar laten we voor het gemak via de Herengracht naar het Tramplein gaan. Langs de weelderig begroeide singel zien we imposante notarispanden met kantoorfuncties die aan de buitenkant nog alle stijlkenmerken bevatten van gerenommeerde architecten. Zo heeft Johannes Jacobus Pieter Oud (1890-1963) hier een indrukwekkend stempel achtergelaten. Hij was lid van De Stijl en pionier van het Nieuwe Bouwen.

Op het Tramplein aangekomen, lijkt het hier waarachtig wel een openluchtmuseum. De houten overkapping met die moderne bussen eronder vormen een heftig contrast. Zeker tegen de achtergrond van de blokkendozen van Vinexwijk Weidevenne. Maar uiteindelijk zegeviert de pracht en praal van het Tramstation dat uit 1894 dateert toen de stoomtram vanuit Amsterdam-Noord via Purmerend werd doorgetrokken naar Alkmaar. Toen dat op elektriciteit overschakelde, kenden reizigers deze verbinding als ’het boemeltje van Purmerend’. Die werd in 1949 opgeheven en vervangen door een busdienst en die functie vervult het nog steeds. Anno 2009 rijden de bussen vooral naar Amsterdam en ook zijn er lijndiensten met de regio Waterland.

Gaan we via de overzijde van de Herengracht terug dan komen we in de Julianastraat terecht en ook daar getuigen de fraaie gevels van een keur aan bouwstijlen. Lopen we deze straat uit dan gaan we linksaf terug naar de Koemarkt en arriveren we bij de Doelestallen die momenteel worden gerestaureerd. Vroeger werden ze gebruikt door veeboeren en handelaren. Die stalden hier de avond tevoren het vee in afwachting van de markt. Wie zich omdraait, ziet vervolgens een klein oud gebouwtje met tentdak, dat is het oude marktkantoor uit 1910 en is ontworpen door stadsarchitect Postema.

Verder is het een aanbeveling de steegjes rondom de Koemarkt in te gaan. Hoewel niet in de route opgenomen, bieden ze een verrassend inkijkje in het verleden. Dichtgemetselde raamconstructies en oude metselverbanden geven een fraai inkijkje in de bouwgeschiedenis. De Stichting Gilde Purmerend geeft rondleidingen en heeft een gildegids samengesteld met de wandeling erin.

COEN VAN DE LUYTGAARDEN

Meer informatie: 06-11834155.

Duur wandeling: ± anderhalf uur

Bereikbaarheid: per auto, bus en trein.

Begin en eind: Koemarkt

Restaurants: horeca rondom

Website: www.gilde-purmerend.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.