Bomendokter onderzoekt populieren Zuiderwoude

Redactie Waterland
Zuiderwoude

De 28 populieren langs de Burgemeester Peereboomweg in Zuiderwoude worden, voordat ze worden gekapt, onderzocht door een onafhankelijk bomenexpert. Die moet uitsluitsel geven over de vraag of het kappen van de bomen echt noodzakelijk is, zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier beweert.

Dat is het resultaat van een gesprek tussen het hoogheemraadschap, de gemeente Waterland en bewoners van Zuiderwoude dat donderdagochtend plaats heeft gehad. De dorpsbewoners kwamen in verzet tegen de geplande kap.

Zij beschouwen de populieren als monumenten die al tientallen jaren de karakteristieke entree van hun dorp bepalen. Volgens het hoogheemraadschap zijn de bomen aan het eind van hun leven en vormen ze een gevaar voor weggebruikers.

Dikkere bomen

Afgesproken is nu dat de bewoners een bomendokter inschakelen om te onderzoeken of de bomen inderdaad gekapt moeten worden. Als dat het geval is onderzoekt hij wat voor bomen er eventueel voor in de plaats kunnen komen. Het hoogheemraadschap is van plan om er iepen terug te plaatsen, maar de bewoners willen graag dikkere en hogere bomen.Jasper van Schaaik, de initiatiefnemer van de actie tegen de bomenkap, is blij met het resultaat van het gesprek: ,,De onvoorwaardelijke kap is in elk geval voorlopig van de baan en alle opties zijn weer open. Ik wil niet vooruit lopen op de uitkomsten van het onderzoek, maar daaruit zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat niet alle, maar slechts enkele bomen gekapt moeten worden.’’De bomendeskundige moet zijn onderzoek snel uitvoeren. Uiterlijk 12 februari moet het zijn afgerond. Dan worden de uitkomsten besproken in een nieuw gesprek tussen hoogheemraadschap, gemeente en de bewoners van Zuiderwoude.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.