Spijtoptanten

Hugo Schneider

Het lijkt de wereld op zijn kop. Een Iraakse vluchteling, die uit pure wanhoop over lange procedures een einde maakt aan zijn leven. Niet omdat hij in Nederland geen verblijfsvergunning krijgt, maar omdat hij niet terug mag naar Irak waar zijn vrouw en kinderen hem hard nodig hebben.

Details zijn nog niet bekend, dus voorzichtigheid is geboden, maar het ziet er naar uit dat er in het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn iets vreselijk mis is gegaan. Niet alleen met de Iraakse asielzoeker die in de bureaucratie vastliep en zijn leven beëindigde. Maar ook met de algemene omstandigheden in de voormalige penitentiaire inrichting. Gevangenisbewaarders houden toezicht op asielzoekers, terwijl ze daarvoor niet zijn toegerust.

Het siert Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) dat hij de zelfdoding in Alphen tot de bodem gaat uitzoeken. Het kan niet waar zijn dat vluchtelingen, die zich bedacht hebben, niet onmiddellijk worden geholpen om naar hun eigen land terug te keren. Het moet toch mogelijk zijn om hen snel hun paspoort terug te geven en op het vliegtuig te zetten?

Dat vluchtelingen radeloos worden van lange asielprocedures is tragisch. Maar dat spijtoptanten een einde aan hun leven maken als ze tot de ontdekking komen dat Nederland niet het beloofde land is, is onacceptabel.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.