Open Monumentendagen op Paleis Het Loo

Speciaal ter gelegenheid van de Open Monumentendagen stelt Paleis Het Loo op zaterdag 14 en zondag 15 september aanstaande enkele zalen open die normaal gesloten zijn voor publiek, de ‘Kunstzaal’ en de ‘Rookzaal’.

In de oostelijke zijvleugel van Paleis Het Loo heeft koning Lodewijk Napoleon in 1806-1810 een koninklijke schouwburgzaal laten bouwen. Koning Willem III liet aan de tuinzijde hiervan een schouwburgfoyer bouwen en richtte deze in met een verzameling beelden en schilderijen van eigentijdse kunstenaars. De zaal, die de ‘Kunstzaal’ zou gaan heten, werd in 1875 door de Arnhemse architect L.H. Eberson gebouwd. De door Johannes Stortenbeker geschilderde voorstellingen tonen beroemde Hollandse kunstenaars zoals Rembrandt, Jan Steen en bouwmeester Jacob van Campen. De Kunstzaal wordt tegenwoordig gebruikt als ontvangstzaal, de schouwburgzaal bestaat niet meer als zodanig.

Aangrenzend kunnen bezoekers de ‘Rookzaal’ bezichtigen. Dit oorspronkelijke decormagazijn van de schouwburg werd in de tijd van prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, omgevormd tot ‘Rook- en Biljartzaal’. De zaal is opgesierd met negentiende eeuwse schilderijen, buffetkasten en fraaie marmeren borstbeelden. (Foto: Stef Verstraaten)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.