Brabo troeft favorieten af in Castricum

Kees van Dalsem
Castricum

Ronan van Zandbeek is een vreemde eend in de bijt bij de start van de vijfde editie van de Deining D-Day Strandrace in Castricum. De Brabander uit Schijndel is een eenling tussen alle Noord-Hollandse favorieten. Maar de oud-profwielrenner was de beste renner in koers en won zaterdag verdiend zijn zesde strandrace van het seizoen. Bij de vrouwen ging de zege naar Iris Slappendel.

De 27-jarige Van Zandbeek was halverwege koers samen met de Alkmaarder Patrick Kos ontsnapt uit de kopgroep die voor de rest uit vier coureurs van Imming Bikes bestond. De renners van de blauwgele formatie uit Egmond konden de twee echter niet volgen en een hergroepering vlak voor de streep bleef uit.

Daardoor kon Van Zandbeek, die het afgelopen seizoen op de weg voor De Rijke reed, weer een zege bijschrijven op zijn palmares. De Brabander is al jaren de grote concurrent van de Noord-Hollandse specialisten en zaterdag versloeg hij iedereen op ’vijandig’ terrein. ,,Vorig seizoen zijn er wat dingetjes voorgevallen met de renners van Imming. Dat is allemaal weer uitgesproken. We willen niet tegen elkaar rijden, maar proberen samen de koers hard te maken. En volgens mij lukt dat ook wel. Bram Imming en Richard Jansen hebben allebei al wat mooie wedstrijden gewonnen en ik sta nu ook al op zes zeges’’, zegt Van Zandbeek na de koers in Castricum.

De wedstrijd was in eerste instantie een beetje saai, want met de wind tegen richting de Noordpier bleef er een grote kopgroep van misschien wel honderd mannen en vrouwen bij elkaar. Het spannendste moment was bij Wijk aan Zee, waar op dat moment een zeeviswedstrijd bezig was. Maar de renners konden zonder problemen tussen de hengels heen slalommen.

Iedereen wist dat de wedstrijd op de terugweg met de wind in de rug hard zou worden gemaakt. ,,In wegwedstrijden is het vaak koers met de wind tegen, maar bij het strandracen is het juist andersom’’, legt Van Zandbeek uit. ,,Het is nog best lastig om hele hoge snelheden te houden. Na het keerpunt reek ik samen met vier renners van Imming en Kos weg. Uiteindelijk kon alleen Kos mij volgen en konden we samen naar de finish rijden. Ik had op het laatste stukje, weer met de wind tegen, verwacht dat de renners van Imming nog over ons heen zouden komen, maar ze kwamen net te laat.’’

Kos was overigens kansloos voor de zege. De Alkmaarse baanrenner is pas net serieus aan het fietsen op het strand en scoorde in Castricum zijn eerste podiumplek. ,,Ik ben nog niet zo ervaren dat ik zo’n eindsprint kan winnen. Maar ik ben tevreden met mijn tweede plaats.’’ Jorn Teer van Imming Bikes uit Assendelft maakte het podium vol. Mats Buning werd vierde, voor Rick Flens, prof van Lotto-Jumbo.

Bij de vrouwen reed Iris Slappendel een sterke wedstrijd. De renster van het Zwitserse profteam Bigla uit Ouderkerk aan den IJssel fietste het beste met de mannen mee. Rozanne Slik uit Bergen werd tweede. De Nederlands kampioen strandracen bij de vrouwen, Pauliena Rooijakkers, de vriendin van Van Zandbeek, eindigde op de derde plek. Esther van Veen uit Heemskerk eindigde net naast het podium.

Zondag maakte Imming Bikes het verlies goed. Richard Jansen won in Oostende het open BK strandracen, voor zijn ploeggenoot Bram Imming. De op de derde plaats geëindigde Bert van Lerberghe van Topsport Vlaanderen werd Belgisch kampioen. Egmonder Pim de Waard won bij de masters.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.