Alkmaarse raamvernieler sloeg jaar geleden ook toe

Foto Jan Jong

Joëlla Angenent
Alkmaar

De 27-jarige Alkmaarder die maandagavond 32 ramen van het politiebureau aan het Mallegatsplein in Alkmaar ingooide, deed dit om zichzelf een slaapplek te verschaffen. Dezelfde man gooide een jaar geleden ook al enkele ramen van het bureau in om een slaapplaats.

De eerste vernieling gebeurde op 23 juli 2011. ,,We hebben toen eerder op de dag contact met hem gehad. Hij gaf aan onze ramen in te gooien als we hem niet zouden oppakken en hij in de cel kon slapen’’, vertelt Petrie Koenen van de politie. Rond middernacht kwam de man terug om de daad bij het woord te voegen. Hij vernielde twee ramen. Toen niemand naar buiten kwam, zocht hij zijn heil in een parkeergarage. Koenen: ,,Dankzij getuigen hebben we hem daar de volgende dag gevonden en opgepakt.’’

Maandagavond besloot de man zijn vernielingen te herhalen. De dienstdoende agenten zaten helemaal aan de andere kant van het bureau en hoorden de man pas nadat hij het 32ste raam bij de ingang ingegooid had met bakstenen. Na zes uur ’s avonds is de balie van het bureau, direct achter de ingang, namelijk gesloten. Rond 21 uur werd de Alkmaarder aangehouden, waarna hij alsnog de nacht in de cel kon doorbrengen.

,,Hij was die maandagmiddag ook al aangehouden omdat hij overlast veroorzaakte in een trappenhuis’’, vertelt Petrie Koenen van de politie. ,,Agenten hebben hem eerst gevraagd of hij daar weg wilde gaan, omdat het winkelend publiek last van hem had, maar dat weigerde hij.’’ De zwerver gaf aan dat hij nergens terecht kon en dat de verschillende hulpverleningsinstanties hem van het kastje naar de muur stuurden. Hij bracht een paar uur op het politiebureau door, maar werd rond zes uur weer vrijgelaten.

De politie vindt de vernielingen geen reden om het gebouw na zes uur beter in de gaten te houden. ,,Dit is een incident. Het was een noodkreet van een dakloze man. Hij had zijn frustratie net zo goed ergens anders kunnen botvieren.’’

Dinsdag werden de gesneuvelde ramen in alle vroegte aan elkaar geplakt en getapet door een glaszetter. De schade aan de ramen ligt tussen de 15.000 en 20.000 euro. De zwerver zit nog vast terwijl de politie bezig is met het onderzoek.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.