Van pixel tot plastic – Angry Birds

Foto AFP

Foto AFP

Ron Amesz

De wens van elke houten pop is om later een echte jongen te worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat computerspellen de overstap maken naar bordspellen. Speelgoedgigant Mattel kondigde deze maand aan dat er in mei een versie van echt plastic in de Amerikaanse speelgoedwinkels moet liggen, Angry Birds Knock On Wood. Het Finse Rovio is hiermee de eerste gameontwikkelaar waarvan een mobile-game als basis wordt gebruikt voor een bordspel.

Een prestatie die ook door de grote jongens niet vaak geëvenaard wordt. Dit betekent dat Angry Birds in het rijtje thuis hoort van World of Warcraft, Starcraft, Tomb Raider, Doom, Age of Conan en Civilisation. Mattel presenteerde het spel twee weken geleden op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, een van de meest toonaangevende beurzen op het gebied van gadgets. Beste indrukwekkend voor een gratis app.

Voor de nerds en geeks onder ons is Angry Birds een bekend fenomeen. Het verhaal van het spel is vrij simpel. De varkens hebben de eieren van de vogels gestolen. De vogels, die al maanden lang broeden op hun eieren, pikken dit niet en vallen de varkens aan. Het is de bedoeling dat de speler de vogels, met een katapult, lanceert op de burchten van hout, steen en ijs die de varkens hebben gebouwd om zichzelf te beschermen.

In de mobile-game heeft de speler beschikking over vijf verschillende soorten vogels, met elk hun eigen krachten, bijvoorbeeld de zwarte bom-vogel die kan ontploffen. In het bordspel kan dit natuurlijk niet. In plaats daarvan krijg je als speler een kaartje met een missie er op. Dit bepaalt welke vogels je moet gebruiken en hoe de burcht van de varkens eruit ziet.

In december 2009 bracht Rovia de eerste versie van Angry Birds uit in de Apple App Store. Sindsdien zijn er verschillende uitbreidingen en versies uitgekomen, onder andere voor Android en de PC. Ruim een jaar na release is Angry Birds nog steeds een van de meest gedownloade spellen voor Android en iPhone. Knock On Wood mag nu bewijzen of Angry Birds net zo leuk is als bordspel.

Renée van der Nat

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.