Struikelen met hart en hoofd in Monnickendam

Johan Moes
Monnickendam

De kleine herinneringsmonumentjes voor de omgekomen Joden in Monnickendam mogen dan wel struikelsteentjes heten, maar kunstenaar Gunter Demnig doet zijn uiterste best om ze keurig netjes in het wegdek te leggen. Daar val je dus niet over.

,,Dat moet ook niet’’, zegt Demnig. ,,Je moet erover struikelen, maar dan alleen met je hoofd en je hart.’’

De Duitse kunstenaar, geestelijk vader van het Stolpersteineproject, legde gisterochtend zestien struikelsteentjes in het centrum van Monnickendam ter nagedachtenis aan de Joden die in 1942 uit de stad werden weggevoerd en nooit meer terugkwamen.

Het idee daarvoor ontstond een jaar of drie geleden, vertelt Ton Meijer van de Vereniging Oud Monnickendam. ,,We waren met de vereniging op excursie in Harlingen en daar zag ik deze steentjes. Ik vroeg naar het hoe en waarom, maar er was niemand die het me echt goed kon uitleggen. Ik ben ik er zelf verder naar gaan zoeken en toen ik erachter kwam waar het project voor stond, dacht ik meteen: Dat moeten we in Monnickendam ook hebben.’’

De steentjes zijn geplaatst voor zes huizen waar in de oorlog Joden woonden. De officiële onthulling vond plaats bij het pand Kerkstraat 66, waar destijds de familie Witmond met vier personen woonde. De onthulling werd verricht door familieleden van familie Witmond.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.