Prefabzorgchalet staat niet zomaar in de tuin

Faralda Houthuijsen
Hem

Het lijkt ideaal: je nieuwe huis als bouwpakket laten bezorgen. De bouwer zet het op de juiste plaats en sluit alles aan. Maar dan moet wel alles volgens plan gaan en dat was niet het geval bij de familie Schouten-Beemster.

Maandag werd de eerste helft bezorgd van het chalet dat het echtpaar had besteld. Het tweede deel kwam gisterochtend. Om zes uur stond de hele familie paraat, want dergelijk vervoer moet tegen die tijd van de openbare weg zijn verdwenen. Een kraan zou de twee halve huisjes op hun plaats tillen. In anderhalf uur moest de klus geklaard zijn. Helaas was door het kraanbedrijf niet goed naar de cijfers gekeken.

Het eerste probleem was dat de evenaars (de dwarsbalken waaraan het te tillen object wordt opgehangen) te kort waren. Dus er werden andere gehaald in Amsterdam. Een paar uur later hangt dan toch een half huis in de kabels. Maar de kraan - een nieuw model op zijn tweede klus - begint afgrijselijk te protesteren met hard getoeter. Hij kan het gewicht niet aan. Dus dat wordt weer wachten.

Moed

Teresa Schouten-Beemster, die met haar man Sjaak het huis zal betrekken, houdt de moed erin. ,,Ach, het zal alsnog vanavond wel staan, denk ik.’’ Het chalet komt achter het huis van haar ouders te staan. ,,Vorig jaar kreeg mijn vader problemen met zijn hart. Toen gingen wij denken: hoe gaat het verder als vader er niet meer is, of als er iets met moeder is?’’ Om makkelijk bij te kunnen springen, besloten ze dichtbij te gaan wonen.

Ze bestelden een prefabchalet bij een bouwer in Kootwijkerbroek. ,,Die plaatsen twee keer in de week zo’n huisje, maar hier in de regio zijn wij de eersten.’’ Er moest dus van alles worden uitgezocht. ,,Met een gewone bouwvergunning heb je met allerlei regels te maken’’, weet Sjaak. Gelukkig wist de wijkverpleegkundige een weg te vinden en wilde gemeente Drechterland meedenken over een oplossing. Er kwam een zorgverklaring. ,,Daarmee zijn er veel minder regels’’, concludeert Teresa. ,,Het moet alleen weg als mijn ouders er niet meer zijn.’’

Uiteindelijk tilde een kraan van Boots uit Hem - snel geregeld via familie - het chalet op zijn fundament. De komende dagen wordt het huis afgewerkt en dan trekken Teresa en Sjaak erin. Ze hopen er nog lang te mogen te wonen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen