Parkeren in garages Purmerend mogelijk goedkoper

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Het gemeentebestuur van Purmerend gaat op zoek naar manieren om de parkeerdruk in de binnenstad beter te reguleren. Verkeerskundig bureau Goudappel Coffeng heeft in opdracht van het college de mogelijkheden op een rijtje gezet, en in oktober spreekt de Purmerendse politiek zich uit over goede oplossingen.

Daarmee moeten verschillende problemen worden opgelost. Zo is de parkeerdruk op straat hoog, terwijl de parkeergarages met name op doordeweekse dagen leeg staan. Daarnaast zorgen mensen die in het centrum van Purmerend werken voor overlast, door hun auto’s in omliggende woonwijken neer te zetten. Ten slotte wil de gemeente dat bezoekers tijdens piekmoment beter worden gespreid over het aanbod van parkeerplaatsen.

De bezetting van de gemeentelijke parkeergarages valt te verbeteren door de parkeerduur op straat te beperken, stellen de onderzoekers van Goudappel Coffeng voor. Bijvoorbeeld tot maximaal een uur. Daarnaast kunnen parkeerders verleid worden om een plek in een parkeergarage te kiezen door met verschillende tarieven te werken. Mensen betalen voor een plekje in de garage dan een bedrag van bijvoorbeeld anderhalve euro per uur, terwijl ze op straat een stuk duurder uit zijn. De bezetting van parkeergarage Claxonate kan verbeterd worden door een dagtarief van twee euro in te voeren.

De overlast van werknemers in woonwijken kan verminderd worden door met parkeervergunningen te gaan werken. Ook goedkope dagkaarten van €2 op bepaalde parkeerterreinen en bij de parkeergarages kan daartoe bijdragen. Die goedkope dagkaarten kunnen leiden tot een vermindering van de parkeerinkomsten, waarschuwt het onderzoeksbureau. Momenteel verdient Purmerend 1,9 miljoen euro aan de parkerende binnenstadbezoekers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.