Wandelen in Bakkum: 'Ben je wel helemaal lekker?' (7 km)

Foto HDC Media/Jacob van der Meulen

Foto HDC Media/Jacob van der Meulen

Ron Amesz

Bakkum is in Noord-Holland het epicentrum voor mensen die anders zijn. Soms omdat ze daar zelf voor kozen. Soms ook omdat het leven hen die richting in duwde. Geheel in de tijdsgeest wandelen we deze week maar eens door een gebied waar de mensen eens even niet normaal doen.

Met de aankoop van landgoed Bakkum werd kort na 1900 de basis gelegd voor het Noordhollands Duinreservaat. De provincie Noord-Holland kocht dit 1100 hectare grote terrein, omdat men besloten had er een ziekenhuis voor geesteszieken te stichten. Voor het latere psychiatrische ziekenhuis Duin en Bosch was echter slechts 80 hectare nodig. Zo werd provinciaal landgoed Bakkum de kern van waaruit in de loop van een eeuw het Noordhollands Duinreservaat is ontstaan. En in dit reservaat wandelen we bij Bakkum-Noord een rondje bij het Weid van Brasser.

Bij de start van de wandeling luidt een oude kerkklok op hoeve Zeeveld drie maal. Maar over Zeeveld later veel meer. Op het pad ritselen de bladeren door passerende wandelschoenen. Schotse Hooglanders liggen op korte afstand in het duingebied. Rustig herkauwend de verte in starend. Alsof ze sinds mensenheugenis in dit landschap verkeren. Prachtig landschap natuurlijk, dat duinreservaat met zijn kunstmatig aangelegde infiltratiegebieden. De afwisseling tussen de weidsheid van voormalige landerijen die inmiddels verwilderd zijn. En de bebossing die varieert tussen mathematische rechtlijnigheid en de verrommeling door eigentijds natuurbeheer. Maar eerlijk gezegd heb je het op een gegeven moment wel een beetje gehad. Het is en blijft natuurlijk functioneel landschap. En om dat de accentueren doorkruist om de tien minuten een lawaaierige reus de lucht erboven.

Nee, bij deze wandeling moet het echt van binnen komen. En de overtuigend ingevallen herfst biedt daarvoor natuurlijk alle ingrediënten. Laat maar los. Laat maar vallen, maken de loofbomen in het duingebied duidelijk. Alleen met vrije handen kun je iets nieuws oppakken. Maar eerst moet de geest natuurlijk vrij zijn. En daarvoor is absolute stilte een noodzaak. Daarom voert deze wandeling langs de al eerder genoemde hoeve Zeeveld. Daar is een stiltecentrum gevestigd.

Bij de ingang treft je het volgende gedicht aan van Henriette Roland Holst, die het een eeuw na dato nog uitstekend doet in de spirituele scene.

Leer stil zijn en leer niets doen en leer wachten:'t geheim der sterken school altijd daarin, dat zij zich instelden op lange drachte' en intoomden d' ongestuime dadenzin. Niet 't wachten der praatgragen zij het onze, die sprekend aldoor over wat zal zijn, 0 intussen inslurpen als grage sponzen, met lijf en ziel den heeten levenswijn. (...)Gij dan, vul uw hart uit het stillen bekken der eenzaamheid, met vastheid, de liefde en rust en keer niet terug naar de mensenkust eer deze krachten u geheel doortrekken en hun werken in u, ù werd bewust. Keer niet, eer ge van uzelf kunt geven en blijven even rijk, hoeveel ge ook geeft. Daden zijn golven die opkome' en even staan, dan terugzinken in het leven, maar gij, gij zijt hen die achter daden lééft.

Eind vorige eeuw gaf de provincie het huis in erfpacht aan stichting Jan 17. In de oude boerderij kwam een kapel en een gastenverblijf werd er bijgebouwd. De twee locaties zijn met elkaar verbonden door een serre met subtropische planten en grote en kleine luidklokken. Elke maand kun je bij Duinboerderij Zeeveld vier dagen in retraite waarin je leert stil te worden. Uiteindelijk wil de stichting Jan 17 in Zeeveld een 'oecumenische monastieke gemeenschap' vestigen.

Spiritualiteit is hier nooit ver weg. Zoals in de nabijgelegen supermarkt Deen. Daar kun je je opgeven voor een cursus biodanza. De dans van het leven. Het is je hart openen en je laten bewegen door je emoties en instincten. Het is terugkomen bij je zelf en je opgenomen voelen in de menselijke gemeenschap.Thema dit keer is: Ben je wel helemaal lekker? Klinkt toch anders dan: Doe eens even normaal.

JACOB VAN DER MEULEN

Lengte: 7 kilometer, route aangegeven met rode driehoekjesBegin/eindpunt: Noorderstraat Bakkum-Noord alwaar parkeerplaatsHonden: Toegestaan maar aangelijndBetalen: Dagkaart PWN voor €1,50Horeca: diversen in BakkumOnderdak: Stay Okay Heereweg 84 Bakkum

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.