Locomotief van 25 meter blikvanger vierdaags Stoomfestival in Hoorn

Hoorn

De grootste stoomlocomotief uit Nederland komt op Hemelvaartdag naar Hoorn. Vier dagen is de 25 meter lange gigant te bewonderen bij de Museum Stoomtram in Hoorn. Tot en met zondag pakt de Stoomtram uit met het Stoomfestival.

Het museum verwacht de komende dagen 10.000 bezoekers. Elk uur zijn er ritten naar Medemblik en langs de route is van alles te zien en te beleven.

De locomotief is in 1940 in Duitsland gebouwd en heeft tot de jaren '70 dienstgedaan bij de Duitse Bundesbahn. ,,Ze zou nog makkelijk een trein kunnen trekken, dat heeft NS ook wel eens gedaan voor de grap, zegt René van den Broeke van de Museum Stoomtram. ,,De loc haalt 140 kilometer per uur en kan 2500 pk ontwikkelen. Ze kan ook een gigantisch gefluit voortbrengen, dat zal in de hele stad te horen zijn. Hij is echt een keer of vijf groter dan wat hier normaal te zien is.''

Nu is de locomotief DB 01 1075 eigendom van een Rotterdamse stichting. Donderdagochtend rijden vrijwilligers vanuit Rotterdam over de gewone spoorrails naar Hoorn. Bij de Hoogovens in IJmuiden worden wagons aangekoppeld omdat in Hoorn zoveel bezoekers worden verwacht. ,,We hebben tijdens het festival wat extra rijtuigen nodig'', zegt René van den Broeke van de Museum Stoomtram.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen