Verrekijker

Ron Amesz

Een klein formaat verrekijker is handig tijdens een wandeling of fietstocht. Die past gemakkelijk in je zak. Je loopt niet te kijk als gluurder en je haalt hem alleen tevoorschijn als zich iets bijzonders voordoet.

Vorig jaar heb ik zo'n kleintje gekocht. Duur, want van een topmerk, met een ongelooflijk scherp en helder beeld. Een genot om doorheen te kijken. Vogels lijken nog mooier dan ze zijn.

Toch heb ik hem nog amper gebruikt. Want ik vergeet hem bijna altijd. Helaas. Zo stuitte ik eens op een buizerd die op een lage tak zat uit te rusten. Tamelijk dichtbij zelfs. Met de verrekijker had ik hem bij wijze van spreken aan kunnen raken. Niet dus. Want hij lag thuis.

Dezelfde teleurstelling op een polderweggetje. In het weiland zat een flinke groep vogels die ik graag van dichtbij had gezien. Niet dat ik al die soorten herken, integendeel. Maar dat is een ander verhaal.

Vandaag heb ik het kleinood mee. Ik kan hem voelen in mijn borstzak. Het is helder weer. Koperwieken, ganzen en andere wintergasten. Laat maar komen al die bijzondere natuurverschijnselen.

Wat gebeurt er? U voelt hem al aankomen. Het bos is verlaten, het weiland ontruimd, de lucht is leeg. Op een paar gebruikelijke hangmeeuwen na is er niets te zien. Volgende keer beter.

Jan Butter

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.