Klusser fundeert goedkoper
Doe je veel timmerwerk zelf dan betaal je minder voor je vergunning voor funderingsherstel dan wanneer je niet zo handig bent.
Om een nieuwe fundering onder zijn huis in de Schoolmeesterstraat te laten maken betaalde C. Bakker duizend euro voor zijn vergunning. Hij werkt in de zorg en kan niet zelf klussen.
Een van zijn buren kan dat wel en betaalde slechts vierhonderd euro voor de vergunning. De prijs is gebaseerd op de bouwkosten. Doe het zelvers betalen minder aan een aannemer en daardoor ook minder aan de gemeente. Bakker vroeg de raadsleden van Zaanstad die ongelijkheid op te heffen.
Te lang
Raadslid Tjeerd Pietersma vindt het oplossen van de funderingsproblemen veel te lang duren, zei hij donderdag in het Zaanstad Beraad. Hij wil dat Zaanstad meer vaart maakt.
Wethouder Jeroen Olthof is het daarmee eens. In het tempo van nu gaat het nog dertig of veertig jaar duren voor alle slechte funderingen zijn vervangen, zei hij. Banken spelen een sleutelrol. Banken en gemeenten overleggen maar het kan nog wel een jaar duren voor er een plan is om funderingsherstel te financieren.
Terugbetalen
Voor noodgevallen wil Olthof dat Zaanstad geld beschikbaar stelt. Daarvoor wil hij geld uit Betaalbare Koopwoning Zaanstad (BKZ) halen. Met dat bedrijf financiert Zaanstad koopwoningen voor starters, die terugbetalen als zij meer gaan verdienen.
Voor funderingsherstel zou BKZ erfpachtconstructies kunnen optuigen waardoor huiseigenaren over geld kunnen beschikken. Tegelijk kan de woning dan energiezuiniger worden gemaakt zodat woonlasten dalen.
De regeling - die nog in de maak is - is er alleen voor mensen die op eigen kracht hun fundering niet kunnen herstellen. De financiering door banken waarover landelijk overleg is, staat waarschijnlijk wel open voor mensen met meer geld.
Om de ongelijkheid die Bakker aanroerde op te heffen, denkt Olthof aan het invoeren van een vast bedrag. Kwijtschelden wil Olthof alleen als mensen het niet kunnen betalen. Op het totaalbedrag van funderingsherstel, dat kan oplopen tot veertigduizend euro, zal de leges geen breekpunt zijn, denkt Olthof.