Daklozen dreigen met hardere actie tijdens WK

Janneke van Beusekom
SAO PAULO

Een week voor het begin van het WK Voetbal in Brazilië hebben duizenden dakloze arbeiders tijdens een vreedzame mars in de miljoenenstad Sao Paulo meer geld voor onder meer huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg geëist. Guilherme Boulos van de Braziliaanse Beweging voor Dakloze Arbeiders (MTST) waarschuwde woensdag (plaatselijke tijd) tijdens de betoging dat mogelijk grimmigere acties volgen tijdens het WK.

Boulos zei dat de MTST zich genoodzaakt zou kunnen zien te radicaliseren, omdat de regering tot dusver niet is ingegaan op de eis huizen te bouwen voor de duizenden mensen die in Sao Paulo op straat of in kampen wonen. Boulos vindt dat de miljoenen die de regering heeft uitgegeven aan het WK, beter hadden kunnen worden besteed aan huisvesting en andere sociale projecten.

De betogers liepen woensdag naar de gloednieuwe Arena Corinthians. Daar spelen Brazilië en Kroatië op 12 juni de openingswedstrijd van het WK. Werknemers van de metro in Sao Paulo zijn donderdag in staking gegaan. De metro rijdt daardoor niet volgens de dienstregeling. Op het station Itaquera bij de Arena Corinthians moesten veiligheidsmedewerkers woedende passagiers tegenhouden. Die wilden de versperringen rond het perron weghalen.

Sociale bewegingen hebben aangekondigd ook in andere steden actie te voeren tijdens het WK Voetbal. Volgens minister van Justitie José Eduardo Cardozo zijn de autoriteiten goed voorbereid op eventuele protesten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen