Waterland verbiedt informatie Baanstede

Rob Swart
Zaanstad

De Waterlandse gemeenten willen niet dat wethouder Dennis Straat een onderzoeksrapport aan de raadsleden in Zaanstad laat lezen. De informatie in het rapport is voor de raad belangrijk om donderdag te kunnen beslissen over uittreden uit Baanstede.

Zaanstad overweegt over drie jaar met Baanstede te stoppen en de sociale werkvoorziening zelf te organiseren. De gemeente verschilt van mening met de Waterlandse partners in Baanstede over de werkwijze nu de wetgeving is veranderd.

Het onderzoek is een analyse van de Zaanse en de Waterlandse aanpak en andere varianten. De raadsleden van Zaanstad willen dat zien voor zij beslissen over uittreden. Dat besluit moet komende week vallen, anders zit de gemeente een jaar langer aan Baanstede vast.

Straat heeft zijn collega-wethouders gepolst maar die vinden dat hij de gewenste informatie niet moet geven, ook niet als zij het geheim houden. Alle raadsleden in de regio horen die tegelijk te krijgen nadat het bestuur van Baanstede het na woensdag van commentaar heeft voorzien, vinden de andere gemeenten.

Straat verwacht ook dat hij de raad geen verslag mag doen over de bestuursvergadering van Baanstede, waar het onderzoek woensdag op de agenda staat.

De gemeenteraad kan Straat dwingen het rapporten het verslag toch te geven. Straat: ,,Maar dat zet de relatie met de andere gemeenten wel onder druk.’’

De raad van Zaanstad broedt op een oplossing, bijvoorbeeld dat Straat in beslotenheid mondeling zegt wat er in het rapport staat.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.