Ouders extra gehoord over schoolbusjes

Gert van der Maten
Heerhugowaard

Een extra gesprek. Dat is de tegemoetkoming van wethouder Carolien van Diemen aan ouders die het er niet mee eens zijn dat hun kind niet meer met een taxibusje naar het special onderwijs mag.

Vanaf komende dinsdag kunnen deze ouders bellen met een gemeentelijke consulent om een afspraak te maken. Er volgt dan een gesprek met twee ambtenaren waar ouders, aldus Van Diemen, wel dienen aan te tonen dat hun kind echt niet zonder schoolbusje kan.

De voltallige gemeenteraad ging hier donderdag mee akkoord. Zij het dat Burgerbelang, de Senioren Heerhugowaard en de SP grote twijfels hebben of de extra gesprekken wel haalbaar zijn. ,,Ik heb grote moeite om te accepteren dat dit voor de vakantie allemaal lukt", aldus fractieleider Ad Jongenelen van Burgerbelang.

Een voorstel van de SP om de hele herziening van het leerlingenvervoer een jaar uit te stellen, haalde het niet.

Spijt

Raad en wethouder putten zich uit in spijtbetuigingen aan de ouders. Hoe zorgvuldig de gemeente ook denkt te zijn omgegaan met de kwestie, het is kennelijk bij de ouders zo niet overgekomen. Vandaar de extra gesprekken nu. Volgende week donderdag dient Van Diemen de raad nog wel uit te leggen hoe ze de deadline van de vakantie denkt te halen.

De wethouder zei echter meteen al dat er ook uitstel mogelijk is. Als ouders en gemeente er echt niet op tijd uitkomen, kan nog kort worden teruggevallen op de oude situatie.

Volgens financienwethouder Leo Dickhoff staat er op dit moment per saldo 860.000 euro op de begroting voor het leerlingenvervoer. ,,En al jaren gaan we over het budget heen. Ik heb er op aangedrongen dat dit nu eens ophoudt." Toch is het leerlingenvervoer een regeling met een open einde, omdat nooit te voorspellen valt hoeveel kinderen deze ondersteuning nodig hebben. Het geld is daarom niet bepalend, aldus Dickhoff.

Scooter

De herziening van het leerlingenvervoer in Heerhugowaard houdt in dat er meer inzet van ouders wordt gevraagd. Als hun kind niet per se met een taxibusje naar school moet worden gebracht, krijgen ze een bedrag ter hoogte van het ov-tarief. Waarmee, aldus Van Diemen gisteren, niet is gezegd dat het kind dan ook met bus en trein naar school moet. ,,Al gaat zo'n kind achter op de scooter".

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.