’Noord-Zuidlijn zelf leek eerst ook luchtfietserij’

Eric Molenaar
Hoorn

Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Hoorn, zoals West-Friese ondernemers en bestuurders onlangs bij politici in Den Haag hebben bepleit, is luchtfietserij. Zo luidde de vorige West-Friese stelling op nhd.nl, maar een grote meerderheid - zeven van elke tien stemmers - is het daarmee niet eens.

Zoals Rob van Reijswoud uit Enkhuizen. ’Luchtfietserij bestaat niet. Zonder plannen staan we stil. Stilstand is achteruitgang’, schreef hij in een toelichting.

’Soms moet je groot durven denken. Dit is een stip op de horizon’, meent Andijker Bas Wit.

Midwouder Antoon Groot wijst er op dat de Noord-Zuidlijn zelf ook ooit luchtfietserij leek. ’Maar hij komt er toch. Zonder grote dromen haal je nooit grote resultaten’.

’Een betere verbinding voor West-Friesland kan meer mensen met het openbaar vervoer laten reizen en misschien zelfs files op de A7 doen afnemen’, stelt Herman Ligthart uit Wadway.

Dat vindt ook Erik Ekdom uit Hoogkarspel. ’Er moet snel een plan komen om de snelwegen te ontlasten. Als we dat niet doen, is Nederland over tien jaar één grote file. Het doortrekken van de lijn zorgt voor een rustigere A7, waardoor West-Friesland aantrekkelijk wordt voor zowel burger als bedrijven’.

Volendam

’Noord-Holland verstedelijkt. Om mensen te vervoeren is dit een goed idee. Hoorn en Alkmaar zijn wat dat betreft voorsteden van Amsterdam’, vindt Piet Schoen.

’In drie kwartier van Hoorn naar de Zuidas. Geweldige voortgang!’ denkt Pim Schuitemaker.

Hoornaar Hans Bruynsma ziet een zijlijn naar Volendam wel zitten.

’Waarom niet?’, stelt ook Rob Niesing. ’In veel ons omringende landen bestaat een dergelijke lightrail verbinding met de hoofdsteden al jaren’.

Aad van der Gulik uit Lisse vindt het daarentegen niet wenselijk. ’Dan blijft er weinig over van het mooie West-Friesland. Het zal alleen maar voller gebouwd worden’.

Treinverbinding

Veel mensen die reageren wijzen er op dat er al een treinverbinding is. ’Een goede en snelle, met snelheden van 140 km per uur. Beter is het deze te verdubbelen naar Enkhuizen’, schrijft Bert Putters uit Hem.

Onder de argumenten om de Noord-Zuidlijn niet door te trekken zijn ook hele nuchtere. Zoals dat van Rob Wormsbecher uit Winkel: ’Wie gaat dat betalen?’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen