Nieuwe actie voor behoud Joods Werkdorp in Wieringermeer

Marten Visser
Wieringermeer

Nadat kunstverzamelaar Wim van Schaik uit Utrecht dit voorjaar de stekker uit zijn miljoenenplan trok, is nu een groep particulieren met belangstelling voor de joodse holocaustgeschiedenis opgestaan.

Initiatiefnemer Ed Korlaar uit Schagen meldt dat binnenkort een Stichting Vrienden Joods Werkdorp Wieringermeer wordt opgericht. De voornaamste taak zal zijn een passende invulling te vinden voor het historische, rijksmonumentale hoofdgebouw. Gedacht wordt aan een combinatie van exposities, bezinning en onderwijseduactie.

Daarnaast gaat de stichting fondsen in binnen- en buitenland aanschrijven voor financiële steun. Korlaar heeft onder meer de EG op het oog. Maar vindt dat ook Duitsland en Israël financieel hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor behoud van deze historische plek.

De initiatiefnemers hebben gesproken met eigenaar Joep Karel uit Bergen, Van Schaik en organisaties die zich bezighouden met de joodse oorlogsgeschiedenis.

Volgens Korlaar zou Karel, om tot een gezonde exploitatie te komen, opnieuw een plan willen indienen voor logies van driehonderd mensen, al dan niet seizoenswerkers. Daarvoor zouden op het achterterrein woonblokken moeten verrijzen. De vriendenstichting zou het hoofdgebouw mogen gebruiken.

In 2009 liepen omwonenden massaal te hoop tegen de komst van arbeidsmigranten. Het voorstel werd unaniem afgewezen door de raad

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.