Tot bijna middernacht winkelen

Winnie van Galen
Alkmaar

De Shopping Night koorts loopt op. Zaterdag is het zover. Tot 23 uur zijn de winkels open. Voor het eerst. Lekker lang tijd verdrijven in de stad. Met 75.000 anderen.

Funshoppen is in. Met zijn allen naar de winkels omgeven door een evenement. De organisatie van Shopping Night koos voor het bluesweekeinde, vertelt Jaap van Roemburg, centrummanager voor het Ondernemingsfonds. In 2010 is dit fonds van start gegaan. De sfeervolle lichtbollen die van oktober tot eind maart in de stad hangen, is een van de eerste daden.

En nu Shopping Night. Een evenement dat jaarlijks moet terugkeren. Het is een pijler om van ’Alkmaar Prachtstad’ Alkmaar Funshopstad te maken. En de lat gaat hoger. Van Roemburg; ,,We willen Alkmaar tot de hoofdstad van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal maken.’ Ervaringen elders leren dat Shopping Night zeer loont. Den Haag begon er vijf jaar geleden mee. De eerste keer kwamen er 125.000 bezoekers, bij de laatste aflevering 275.000.

Vanwege het succes pakt alles en iedereen in de Alkmaarse binnenstad uit. Een boekhandelaar gaat boeken per kilo verkopen. Een warenhuis biedt gedurende een uur heel het assortiment met twintig procent korting aan. Op De Mient en de Hekelstraat zijn modeshows, er is live-muziek in winkels. Na een lichtshow op De Mient om 21 uur gaat de sfeerverlichting in de stad aan.

Op de Alkmaarse 'winkelnacht' komen naar verwacht 75.000 bezoekers af. Vier op de vijf winkeliers doen mee. Voor slagers en groenteboeren heeft het niet zoveel zin om open te blijven, geeft Van Roemburg als verklaring. In eerste instantie waren de winkeliers wat afwachtend. Maar de laatste weken begint het enthousiasme ’los te breken’. ,,De koorts slaat toe,’’ aldus Van Roemburg. En waarom niet tot middernacht open? ,,De ervaring elders leert dat het tot 23 uur leuk is, daarna heeft het geen zin meer.’’ Het wordt al met al een heftig weekeinde voor de middenstanders, want het is ook nog eens koopzondag. Of dat niet wat veel van het goede is?

Van Roemburg: ,,Het kwam toevallig zo uit. Vergeet niet dat alle hotels vol zitten vanwege Blues Express. Die mensen komen van heinde en verre, kunnen ze mooi zondag winkelen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.