Extra plechtigheid bij herdenking Uitgeest

Ton de Lange
Uitgeest

Het Comité 4 mei Uitgeest wil vanaf volgend jaar de dodenherdenking uitbreiden met een plechtigheid op 10 februari.

Op die datum in 1944 stortte een B17-bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht neer op de grens van Uitgeest en Heemskerk. Vier van de tien bemanningsleden kwamen om het leven. Het in 2001 onthulde vliegtuigmonument, in de berm van de Communicatieweg ter hoogte van het fort, herinnert hieraan.

Henk Beentjes, secretaris van het comité, denkt aan een jaarlijkse plechtigheid die in mei ook plaatsvindt bij het oorlogsmonument langs de spoorlijn. Deze gedenksteen voor het verzet is bij de Provincialeweg. ,,Bloemstuk leggen, taptoe blazen, gedicht voorlezen en kort het verhaal achter het monument. Het hoeft niet zo ingewikkeld.”

Propeller

Het twee meter hoge monument aan de Communicatieweg nabij de Hoogedijk bestaat uit een propeller van een vliegtuig, geplaatst op twee aluminium handen die rusten op een aluminium zuil. Achter de propeller staat een gemetselde bakstenen muur. Op de zuil is een plaquette waaronder is te lezen: ’Zij vielen en leden voor onze vrijheid’. De gedenkplek is volgens Beentjes al jaren onderwerp van discussie: is de locatie in Uitgeest of Heemskerk? Toen vorig jaar burgemeester Wendy Verkleij in Uitgeest aantrad, wilde zij dat dit voor eens en altijd werd uitgezocht. ,,Twee maanden geleden is met hulp van de landmeetkundige dienst van Heemskerk vastgesteld dat het Uitgeest is.”

Daarop volgde in Uitgeest het idee voor de extra jaarlijkse plechtigheid. De militairen die destijds omkwamen, zijn piloot James Robert Feeney, radio-operateur Norman Frank Kajut, rompschutter Marion Boyd Forbis en staartschutter Louis Martin Le Fevre.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.