Minder risico op amputatie bij diabetes


Vaatchirurg Çağdaş Ünlü (vooraan met bril) met enkele andere leden van het diabetesvoetteam.

Vaatchirurg Çağdaş Ünlü (vooraan met bril) met enkele andere leden van het diabetesvoetteam. © Erna Faust

Marjolein Eijkman
Alkmaar

Een kwart van de mensen met diabetes type 1 of 2 krijgt er mee te maken: een diabetische voet. Een ernstige complicatie, die in een kwart van de gevallen eindigt met amputatie. Noordwest Ziekenhuisgroep (voorheen Medisch Centrum Alkmaar en Gemini Ziekenhuis Den Helder), hoopt het risico op amputaties aanzienlijk te verkleinen met een speciaal one-stop-spreekuur, dat gisteren van start is gegaan.

Een diabetische voet is een voetwond, met eventueel een infectie. Diabetici hebben vaak pas laat in de gaten dat er iets mis is. ,,Zo vaak kijk je niet onder je voeten, zeker niet als je wat ouder bent’’, zegt vaatchirurg Çagdas Ünlü.

Bovendien zijn bij veel suikerpatiënten de voeten gevoelloos. ,,Dan zijn door diabetes de zenuwen in de voet aangetast’’, licht Ünlü toe. ,,Daardoor is het voor de patiënt net of hij op kussens loopt. Hij voelt drukpijn door bijvoorbeeld verkeerde schoenen dus niet. Met name vrouwen willen nog wel eens veel te lang met te krappe schoenen met hoge hakken blijven lopen. Met alle gevolgen van dien.’’

Behalve problemen met de zenuwen is er bij een diabetische voet vaak sprake van schade aan bloedvaten. Ünlü: ,,Door de hoge suikerspiegel bij diabetes ontstaan verkalkingen van de vaatwanden, onder meer van de bloedvaten richting voet.’’ Dit veroorzaakt slechte doorbloeding en zorgt dat wondjes niet goed genezen.

Het moment dat iemand met een diabetische voet bij het ziekenhuis aanklopt, kan verschillen. Doordat de patiënt het zelf pas laat in de gaten heeft, maar ook doordat het probleem niet altijd tijdig wordt onderkend. ,,We krijgen hier mensen met hele diepe wonden binnen’’, vertelt Ünlü. ,,Soms is zelfs het bot aangetast.’’

Cruciaal

Een snelle start van de behandeling van een diabetische voet is cruciaal, omdat zelfs een klein wondje heel snel kan verergeren. Voorheen kon het even duren voor alle onderzoeken en uitslagen er waren, de diagnose er lag en het behandelplan was opgesteld. ,,Het duurde zo zes weken van het eerste bezoek aan de vaatchirurg tot de start van de behandeling. Met het nieuwe diabetesvoetspreekuur moet dit maximaal twee weken worden.

Tijdens het wekelijkse spreekuur wordt de patiënt op één dag door alle benodigde specialisten en verpleegkundigen gezien. Het team telt een vaatchirurg, revalidatiearts, verpleegkundig specialist vaatchirurgie, gipsmeester, wondverpleegkundige en podotherapeut. Alle vaatonderzoeken worden die dag gedaan, zodat behandeling zo snel mogelijk kan beginnen.

Noordwest is de enige in Noord-Holland die zo frequent spreekuur voor patiënten met diabetische voet houdt. ,,Enkele andere ziekenhuizen in Nederland doen dit al langer. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak leidt tot afname van het aantal amputaties met 40 procent. We kunnen dus echt iets voor deze patiënten betekenen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.