Crossfitters gaan voor derde keer ’gewichthefstrijd’ met elkaar aan

In Hoorn vindt de derde editie van Raise the Bar plaats.

In Hoorn vindt de derde editie van Raise the Bar plaats.© Foto Nils Blom/Photography NPB

Hoorn

Eddie Hall is de sterkste Brit ter wereld. Maar liefst vijfhonderd kilo kreeg de gewichtheffer de lucht in. „Niet te geloven toch?”, lacht Marloek van ’t Land. „Om zulke gewichten gaat het bij Raise The Bar dus niet.” De wedstrijd tussen crossfitters uit Hoorn, Alkmaar en Den Helder beleeft dit weekend zijn derde editie.

Van ’t Land en haar partner Chris Ruiter opende vijf jaar geleden de deuren van CrossFit Hoorn en speelden hiermee in op de groeispurt die hun sport doormaakt. „Het is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Het doel is je algemene fitheid verbeteren”, licht Van ’t Land toe.

Omdat gewichtheffen een belangrijk onderdeel vormt van de sport besloten CrossFit Hoorn, het Helderse CrossFit Willemsoord en CrossFit Alkmaar om gezamenlijk een wedstrijdcircuit op te zetten. Iedere drie maanden is er een krachtmeting in één van de drie boxen waarbij de leden het tegen elkaar opnemen op de twee onderdelen van olympisch gewichtheffen: trekken (snatch) en stoten (clean & jerk).

Wie bij Raise the Bar brullende alfamannetjes verwacht die ook vijfhonderd kilo optillen komt bedrogen uit. „Niemand doet hier uit de hoogte. Gewoon lekker ontspannen je best doen”, zeggen de eigenaren van Crossfit Hoorn over het karakter van de reeks wedstrijden.

Raise The Bar start zaterdag om 11 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Crossfit Hoorn zit aan de Gildenweg 2E in Blokker.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen