Groen en geel

Fokke Zaagsma

Het gras is altijd groener bij de buren. Tenminste, dat zou je denken. Maar dat is helemaal niet waar. Als het aan milieuorganisatie Greenpeace ligt in ieder geval niet wat betreft buurtgemeentes Uitgeest en Castricum.

Ze liet onderzoeken of gemeentes vanaf 2015 wel 100 procent groene stroom inkopen zoals afgesproken is tussen het Rijk, de provincies en gemeentes. Volgens Greenpeace verschaffen zowel Uitgeest als Castricum echter geen informatie over hun energie-inkoop.

Dit terwijl er volgens gemeentewoordvoerders volledige medewerking is verleend aan het Greenpeace-onderzoek. Alleen werd er voor specifieke vragen doorverwezen naar hun energieleverancier. Blijkbaar heeft het onderzoeksbureau van Greenpeace de energieleverancier niet gesproken, maar wel de conclusie getrokken dat er geen informatie over de gemeentes bekend is.

Dat Greenpeace tijd over heeft voor deze wankele aanklacht, verraadt dat de komkommertijd daar misschien al vroeg begonnen is, om binnen het thema ’groen’ te blijven. Natuurlijk is het een compliment waard als Greenpeace kritisch is over milieuvervuiling binnen gemeentes. Het is alleen ironisch om je groen en geel te ergeren aan Uitgeest en Castricum.

Deze gemeentes dragen juist bij aan een relatief beter milieu. Het is misschien een andere tak van sport, maar denk maar aan uitlaatgassen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de versobering van de Kennemerlijn tussen Alkmaar en Haarlem nogal veel reizigers tergt.

Maar het is zelfs zo dat bijna tweederde van de autobezitters die normaliter met de trein ging, nu is overgestapt op de auto. Aangezien reizen met de auto relatief veel meer CO2-uitstoot met zich meebrengt dan treinreizen, is de versobering dus slecht voor het milieu.

Naast de mensen die de auto pakken, zijn er ook reizigers die uitwijken naar een ander alternatief. Ze reizen nu naar Amsterdam of verder via treinverbindingen vanuit Uitgeest of Castricum. Niet alleen comfortabeler reizen dan via de Kennemerlijn, maar ook beter voor het milieu dan de auto pakken. Dan moet je alleen wel met de trein via Uitgeest of Castricum. Je weet wel, die gemene boevengemeentes die hun energie-informatie niet delen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.