Kaasdragerseer voor ’Nachtwacht’ [video]

Kaasvader Willem Borst voert samen met de uitvaartleider de rouwstoet aan van de overleden Jan van Staten.© Jan Jong Fotografie

Monique Bankras
Alkmaar

Bijna vijftig jaar was Jan van Staten betrokken bij het Kaasdragergilde waarvan ruim tien jaar als kaasvader. Een grote schare kaasdragers begeleidde hem gisteren naar zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats aan de Westerweg.

Alle registers waren opengetrokken voor de laatste eer aan de Nachtwacht, de bijnaam die Van Staten verwierf door zijn talloze nachtdiensten in de bewakingssector.

Het vaandel van de kaasdragers lag over de kist gedrapeerd, zijn hoed met het karakteristieke groene lint stond er bovenop. Vanaf uitvaartcentrum Overkrocht trok de stoet richting de begraafplaats. De lijkwagen werd voorafgegaan door kaasvader Willem Borst en Jette de Vries, overman van het groene veem.

Daarachter volgden zo’n twintig kaasdragers, onderverdeeld naar de vemen, de groepen herkenbaar aan de kleur van het om hun hoed geknoopte lint.

,,De dragers namen afscheid op een wijze zoals de Nachtwacht het graag wilde’’, vertelt De Vries. ,,De kaasmarkt betekende heel veel voor hem.’’

Voor de uitvaart van Van Staten, die zaterdag op 85-jarige leeftijd overleed, hadden de kaasdragers de vergeelde letters van het reglement erop nageslagen en de uitvaart van de voormalig kaasvader was met precisie voorbereid. De Vries: ,,Aan de zijkanten van de kist zijn twee doodschilden bevestigd die met elkaar zijn verbonden. Jan behoorde tot het groene veem en de regels van het Kaasdragergilde schrijven voor dat het groene doodschild aan de rechterkant van het hoofd is geplaatst.’’

Het kaasmarktverleden van Van Staten gaat terug naar 13 mei 1966 toen hij Henk Rogaar opvolgde als noodhulp. Op 1 april 1968 promoveerde hij tot vastman, waarna hij in 1973 tot hogere taken werd geroepen. Van Staten werd marktmeester.

Vanaf 1987 combineerde hij die functie na het overlijden van Cor Trompert met het ambt van kaasvader, de baas van de kaasdragers. In 1997 deed Van Staten noodgedwongen een stap terug door een verandering van de Arbowet. Kaasdrager bleef hij wel. ,,Ons reglement schrijft voor dat je dat tot je dood blijft’’, aldus De Vries.

(App-gebruikers zien de video hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.