Spaanse rechter schrapt straf Van der Dussen

MADRID

Het Spaanse hooggerechtshof heeft een deel van de straf van de Oudkarspeler Romano van der Dussen, die daar al sinds 2003 in de cel zit, vernietigd.

Dat blijkt uit een uitspraak die woensdag werd gepubliceerd. Het ging om een veroordeling voor seksueel geweld, waarvoor hij een celstraf kreeg opgelegd van 6,5 jaar.

Daarnaast kreeg hij nog negen jaar cel opgelegd voor een aanranding en beroving. Die straf blijft staan, maar hij zit inmiddels wel al ruim twaalf jaar vast. Wanneer hij vrijkomt, is nog onduidelijk.

Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die Van der Dussen bijstaat, laat weten zeer verheugd te zijn met dit resultaat. Deze organisatie, die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, heeft met een crowdfundingsactie geld ingezameld om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

PrisonLaw zal vervolgprocedures gaan voeren voor de feiten waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zal starten, weet ze nog niet.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft verheugd gereageerd op de beslissing van het Spaanse hooggerechtshof. De PvdA-bewindsman: ,,Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er duidelijkheid. Ik ben opgelucht en verheugd voor de heer Van der Dussen''. Toen er steeds meer aanwijzingen kwamen dat Van der Dussen mogelijk niet schuldig was, heeft Nederland actief aandacht gevraagd voor de zaak bij de Spaanse autoriteiten, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.