PVV-achterban

Fokke Zaagsma

Ja hoor, maandagochtend weer een Statenlid uit de PVV gestapt vanwege Wilders' 'minder Marokkanen'. Vlak voor het weekeinde buitelden de PVV-volksvertegenwoordigers over elkaar heen om de uitgang te bereiken.

Het leek de LPF van een decennium geleden wel. Wilders intussen houdt vol 'als een automobilist die gas geeft in een doodlopende straat', zoals een krant het omschreef.

De vraag is echter of aan het einde van die straat werkelijk een massieve blinde muur staat. Zie daarvoor peilingen die Maurice de Hond en tv-programma 'Eenvandaag' hebben gehouden.

Een meerderheid van de bevolking kotst Wilders uit, maar bij de mensen die in 2012 PVV stemden en bij degenen die dat nu overwegen, ligt het anders. Van de PVV-kiezers vindt 20 (De Hond) tot 26 procent ('Eenvandaag') dat Wilders nu te ver is gegaan.

De anderen zien geen probleem. Verder is de PVV in de De Hond-peiling teruggevallen van 27 Kamerzetels een week geleden naar 22 zetels nu. De conclusie is onvermijdelijk dat de harde kern Wilders gewoon blijft steunen.

Dan hebben we het over ruwweg één op de zes Nederlanders. Wilders een onversneden racist? Eén op de zes vindt het best. Die ene bent uzelf natuurlijk niet, maar van de vijf andere mensen in uw omgeving bekent eentje zich tot Wilders' openlijke racisme.

Dat is het echte probleem.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.