Zwarte bonenluis wint deze slag

Voor imker Marianne Eekhof is het slingeren het moment suprême. ’Nu komt het erop aan, hoe goed hebben de bijenvolkjes het gedaan?’
© Foto’s Ella Tilgenkamp
1/3
Assendelft

Tien weken lang hebben biologisch tuinder Sylvia Graafmans en haar zes cursisten gebuffeld op de moestuin en nu komen ze erachter dat de bonenoogst is mislukt.

,,Het is een echte ’proeftuin’, om dingen in uit te proberen’’, zegt ze. ,,Het ging ons er dus niet om zoveel mogelijk te oogsten. Ik probeer onze cursisten te leren hoe het werkt op de tuin; het belang van een gezonde bodem, het vruchtgebruik, welke planten voedingsstoffen toevoegen en welke voedingsstoffen opnemen.’’

Samen met tuinder Gerrit Siersema heeft ze de groep willen enthousiasmeren om, net als zij, biologisch te gaan tuinieren. Sinds dit voorjaar plantten ze om de week wat bonen, sla, uiten, bietjes en courgettes. Graafmans: ,,Al bij het begin zei iemand: ’pffff, dit gaat me niet lukken’. Dat snap ik, er komt ook veel op je af. Nu wil hij toch een moestuin beginnen, dat is zo leuk.’’

De groep is redelijk onervaren, op één rot in het vak na, die al een behoorlijke moestuin heeft. ,,Wat mij opviel is dat iedereen echt bewust met eten bezig is’’, zegt Graafmans. En dat is belangrijk, want biologisch tuinieren is een andere manier van denken. ’Wauw!’, denk ik bijvoorbeeld, als ik een slak in mijn sla vind of een plekje zie op mijn appel. Dat betekent dat de groente onbespoten is, goed heeft kunnen groeien en dat de tuin ecologisch in balans is.’’

,,Groenten en fruit zijn niet perfect, soms mislukt het en dát moet een biologische tuinder kunnen accepteren’’, redeneert Sylvia Graafmans. Een lesje incasseren op de tuin dus. ,,Het voorjaar was koud en nat en dan groeit de plant niet stevig genoeg.’’

Iedere deelnemer heeft wel sla, uien en bietjes meegekregen, maar de zwarte bonenluis heeft deze slag gewonnen van de biologische tuinboon. ,,Normaal gesproken, bij een juiste vruchtwisseling, gezonde bodem en juiste bemesting, kunnen de tuinboonplanten wel wat kou verdragen,’’ legt ze uit. ,,Ook een beetje luis is geen probleem, maar we hebben ze begin april gezaaid, iets later dan normaal. Daardoor kon de plant niet groot en stevig genoeg doorgroeien om door het natte en koude voorjaar en de luizenplaag heen te komen.’’

Er is nog een klein beetje hoop op peultjes, sperziebonen en erwten. Die zouden binnen nu en twee weken goed uit kunnen groeien, als het wat warmer wordt. ,,Het zou leuk zijn, want 2016 is het jaar van de boon. Hij is gezond, zit vol eiwitten en past heel goed in de salade.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen