Onderzoekers top van Europa

© HSPublicity

Nederlandse onderzoekers hebben dit jaar weer een aanzienlijk deel van de starterssubsidies van de European Research Council (ERC Starting Grants) binnengesleept.

In totaal gaan 47 onderzoekers in Nederland hun onderzoek uitvoeren, waarmee de Nederlandse onderzoekers ruim 70 miljoen euro binnensleepten. In absolute aantallen zijn dat 20 tot 27 toekenningen meer dan in de voorgaande drie ronden.

Van de 47 gehonoreerde voorstellen zijn er veertien onderzoeken in de levenswetenschappen, zeventien in de natuurkunde, technische- en aardwetenschappen, en zestien in de sociale en menswetenschappen. Nederland staat hiermee in Europa op de vierde plaats achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Vorig jaar stond Nederland op de vijfde plaats.

De ERC kent dit jaar in totaal 480 beurzen toe. „Ons land doet het bijzonder goed in het Kaderprogramma: we halen er meer geld uit dan we erin stoppen. Maar in de ERC doen we het nóg beter. Dat onderstreept de hoge kwaliteit van de onderzoekers die in Nederland werkzaam zijn. Daar mogen we heel trots op zijn”, aldus staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De ERC-starterssubsidies zijn bedoeld om excellente onderzoekers, die twee tot twaalf jaar geleden zijn gepromoveerd, te ondersteunen bij het opzetten van een eigen onderzoekslijn.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.