Geduld met plannen Deen voor De Rijp raakt op

Rob Bakker
De Rijp

Het geduld van het Alkmaarse college van burgemeester en wethouder met supermarktketen Deen raakt zo langzamerhand op. Deen heeft nog altijd geen plan ingeleverd voor het gebied rond voormalige gemeentehuis van Graft-De Rijp dat al sinds 1 januari leegstaat. Concurrent Plus Vastgoed heeft al in mei een gebiedsvisie met vele varianten ingediend.Het moment van besluiten is aangebroken, zegt het college in antwoord op vragen van PvdA-raadslid Leo van Etten uit De Rijp.

In de voormalige gemeente Graft-De Rijp, sinds 1 januari opgegaan in de gemeente Alkmaar, stak vorig jaar een storm van verontwaardiging op toen de gemeente het leegkomende gemeentehuis wilde verkopen aan Deen.

De Rijp heeft al jaren een vestiging van Plus. Het dorp is te klein voor twee supermarkten, is de algehele opinie in het circa 6000 zielen tellende dorp. Bovendien zou in de vestiging van Deen ook een bakker, slager en drogisterijafdeling komen, wat wel eens de doodsteek zou kunnen zijn voor de plaatselijke ondernemers.

Het college van Graft-De Rijp, waarin toen ook de huidige wethouder van financiën van Alkmaar VVD-er Pieter Dijkman zat, moest onder druk van de bevolking inbinden. Er werd besloten Deen en de Plus ieder een gebiedsvisie te laten indienen, met de aankoop van het gemeentehuis als uitgangspunt.

Deen wil een supermarkt in het gemeentehuis vestigingen, maar dat heeft nogal wat consequenties. Niet alleen moet er een langdurige bestemmingsplanprocedure gevolgd worden, ook zijn er ruimtelijke ingrepen nodig om voldoende parkeergelegenheid te creëren.

Plus wil gewoon blijven zitten waar het zit en voorkomen dat er een tweede supermarkt op honderd meter afstand komt. De keten wil het gemeentehuis aankopen voor een nieuw plan. De verschillende varianten – van maatschappelijke doeleinden tot villabouw – leveren de gemeente ook uiteenlopende bedragen op.

Deen laat desgevraagd weten nog bezig te zijn met een gebiedsvisie voor het voormalige gemeentehuis en omgeving.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.