Gemeenten laat met betalen

Rekeningen op tijd betalen? Nederlandse gemeenten zijn daar niet goed in. Bijna vier op de vijf gemeenten zijn nog steeds niet in staat binnen dertig dagen rekeningen aan het bedrijfsleven te voldoen. Dat blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet op verzoek van MKB-Nederland.

De 303 door Dun & Bradstreet onderzochte gemeenten doen er gemiddeld 38,5 dagen over om een rekening te voldoen. Van de onderzochte gemeenten betaalt 21 procent zelfs pas 46 tot 87 dagen na de factuurdatum. Het Overijsselse Borne komt als beste uit de bus: daar krijgen bedrijven binnen 17 dagen hun geld.

MKB-Nederland is al een tijd bezig om het betaalgedrag van overheden aan het midden- en kleinbedrijf aan de kaak te stellen. Juist omdat de liquiditeitspositie bij veel bedrijven nog altijd onder druk staat, is het belangrijker dan ooit dat klanten – en de overheid voorop – op tijd hun rekeningen voldoen. De rijksoverheid lukt het inmiddels in de meeste gevallen om binnen 30 dagen te betalen, maar de lokale overheden blijven nog duidelijk achter, aldus de ondernemersorganisatie. Voor MKB-bedrijven zijn lokale overheden vaak belangrijke opdrachtgevers. Gemiddeld een op de drie MKB-ondernemers werkt met enige regelmaat in opdracht van een gemeente.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.