Bestevaer in kalm Medembliks vaarwater

Paul Busé bij de catamarans: ,,De club leeft weer op.”

Paul Busé bij de catamarans: ,,De club leeft weer op.”© Foto Holland Media Combinatie

Instructie op de wal voor de jeugdige windsurfers.

Instructie op de wal voor de jeugdige windsurfers.© Foto Bestevaer

1 / 2
Martin Menger
Medemblik

Het zijn op z’n minst bijzondere tijden voor de ruim 50 jaar oude watersportvereniging Bestevaer. Na lang geharrewar heeft de club een nieuwe plek, aan de oude zwemkom. Met een tijdelijke directiekeet, herboren energie en de nabijheid van het mooiste zeilwater in Nederland maakt de club zich op voor de open dag, zondag 2 juli.

Voor Paul Busé, sinds korte tijd voorzitter van Bestevaer, is het nog steeds even wennen. Vorig jaar leek de toekomst van de vereniging nog opvallend bleekjes, nu is de Schwung weer terug. Bestevaar verkeert in bruisend vaarwater en dat had niemand vorig jaar kunnen denken.

Toen maakte de gemeente Medemblik nieuwe plannen voor de Vooroever en leek het erop alsof de watersportvereniging zomaar uit beeld was verdwenen. ,,Het scheelde een haartje of we hadden niet meer bestaan.”

Verhuizing

Medemblik wilde een strandpaviljoen, de beste plek hiervoor was de plek waar Bestever de catamarans stalde. Bewoners verzetten zich tegen de verhuizing van Bestevaer naar de overkant van de zwemkom. Pas na veel heen- en weer gepraat en inspraak is de verhuizing er toch gekomen.

Aan de westkant van de zwemkom heeft de watersportvereniging nu toch een plek: een omhekte botenstalling en een keet. ,,Eigenlijk had ons nieuwe clubseizoen al op 1 april moeten beginnen, maar er was op dat moment dus niks.”

Discussies

Een verhuizing plannen is een ding, maar hoe gaat dat in de praktijk? ,,Met vallen en opstaan”, reageert Busé. ,,Want er moest een hek om ons terrein komen. Op de oude stek hadden wij die net nieuw laten plaatsen, dus tja: wie gaat dat betalen? Dat soort discussies. En we praten al een tijdje over een clubgebouw. Want een plek waar je wat spullen kunt opbergen, de kinderen theorieles kan geven en bij elkaar kan komen, dat is wel het minste.”

,,Soms zit het tegen, nu zit het ons ook mee. Omdat de havenmeester over de juiste kennis beschikt, hebben we plotseling een mooie, drijvende steiger. Dan kunnen de kinderen ook netjes de Optimistjes in stappen. Een opa van een van onze cursisten vond het te gek dat de jeugdleden zich op de kade moesten omkleden. Hij regelde dat er een oude directiekeet kwam. Dat toont al meteen heel anders, zelfs al is het maar voor even.”

Bestevaer heeft veel jeugd, die in allerlei types open bootjes wekelijks ruiken aan het plezier en de fijne kneepjes van de zeilsport. Daarnaast is er een surfafdeling, liggen er behoorlijk wat snelle catamarans op de graskant en zijn er ook leden met een zeiljacht. ,,We hebben ongeveer 140 leden en dat is een rijk bezit”, aldus de trotse voorzitter.

Elke zaterdag is er al een gezellige drukte op het terrein naast de oude zwemkom. Er wordt nog hardop gedroomd van meer voorzieningen en liefst een wat diepere en vooral bredere doorgang richting het open zeilwater. Nu liggen de kleinste open bootjes nog op een andere plek aan de Vooroever. Uiteindelijk moet bij Bestevaer alles op één plek komen. ,,Maar het mooiste is dat het hier alweer leeft”, besluit Paul. ,,De gemeente en het recreatieschap werken nu echt met ons mee.”

Open dag

Wie zelf wil meemaken wat er allemaal aan watersportmogelijkheden zijn bij de vereniging: zondag 2 juli vanaf 10 uur zijn er tal van demonstraties, is er tekst en uitleg over de sport en kunnen kinderen en volwassenen zelf ook mee aan boord van een van de zeilboten of catamarans. Het bestuur daagt iedereen uit om te ondervinden hoeveel personen er in een piepkleine Optimist passen en dan een boei te ronden.

Ooit ligt er voor een eigen clubhuis een terras, met uitzicht op het IJsselmeer, aldus de voorzitter. Want Bestevaer blijft hardnekkig dromen en heeft ambities.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen