Wandelen langs Alkmaarse sterren

Het nieuwe culturele seizoen is begonnen. Waar al die kunstenaars vandaan komen? Wat dacht u van Alkmaar? Want daar zaten er nogal wat. Dat valt niet zo op, want Alkmaarders lopen daarmee niet te koop. Zo zijn de Alkmaarders. Toch kunt u wandelend alleen al in de binnenstad veel sporen van hen ontdekken. Ervan uitgaande dat u geen Alkmaarder bent, beginnen we bij het station. Bovendien: trein en bus zijn wel zo veilig, want Alkmaar heeft ook veel horeca.

Staat u met de rug naar het station? Ga dan rechtsaf, volg de Stationsweg en ga rechtdoor tot u rechts de Krelagestraat vindt. Op dat pleintje stond ooit de ulo, bezocht door onder anderen showmaster Rudi Carrell en cabaretier Bert Klunder. Op nu naar de Bergerhout. Dat grote gebouw met dat spitse torentje is het Murmellius Gymnasium. Oud-leerlingen zijn de Surinaamse dichter Hugo Pos, dirigent Lawrence Renes, sopraan Hanneke de Wit, popmuzikant Thé Lau, cabaretier Diederik van Vleuten, columnist Hugo Brandt Corstius en dichter Reinout Vreijling.

U gaat naar links, de Bergerburg over en dan voor de Grote Kerk rechtsaf. Volg de Heul en vindt voorbij de bocht op de Rudi Carrellplaats een borstbeeld van Carrell. Achter zijn rug stond de schouwburgzaal van het restaurant het Gulden Vlies, waar hij als kind debuteerde. Op de plek van het restaurant stond al in de vijftiende eeuw een herberg.

Bij de ijssalon van Laan, waar het ijs maken kunst is, gaat u de Laat op. Op de hoek van de Ruitersteeg stond de school waar Angela Groothuizen in onmin leefde met de nonnen. Verder, bij de Kapelsteeg linksaf en dan de brug over, de Hekelstraat in. Dan links en naar rechts, de ophaalbrug over. Geniet van het uitzicht op het mooiste gebouw ter wereld: de Waagtoren. Loop dan langs het smalle grachtje: de Kooltuin. Daar woonde het kleinkunstenaarspaar Bert Klunder en Mylou Frencken. Wat verder woonde ook Gerard Joling. Daar zou zijn vriend de zuster van Marco Borsato, die daar schoonmaakte, hebben bezwangerd. Alkmaar lag daar niet van wakker, want ook zo zijn de Alkmaarders.

Aan het eind: links en meteen weer links: de Achterdam. Het straatje was in de jaren zestig aardig verpauperd, net als een van de bewoners in die tijd: Rob de Nijs. Dankzij de prostitutie, opgezet door oud-rijschoolhouder Koos Nool, staat de straat er pico bello bij. Schrijver Joost Zwagerman vond hier inspiratie voor zijn roman ’Vals licht’. Aan het eind van de straat rechtsaf, langs het water tot aan de tweede brug. In het hoekhuis aan het water, Peperstraat 5,woonde de kok Marco Borsato. Van daaruit liep hij wel eens naar het Waagplein waar hij dan aan de kastelein van de Corridor vroeg of hij wellicht een paar liedjes zou mogen zingen.

De brede straat rechts op het Waagplein heet Marktstraat, maar ras-Alkmaarders spreken van Doorbraak omdat deze verbinding naar de Gedempte Nieuwesloot ontstond na het afbranden van theater Diligentia. Na de Marktstraat even naar links en dan: De Witte Markies, de bruidswinkel van Mary Borsato: ’moeder van’. Vervolgens is het ’Immer gerade aus’, zoals de echte Alkmaarder aan Duitse toeristen de weg wijst. Tot theater De Vest zichtbaar wordt.

Hier mag u even uitrusten op het terras waar Bert Klunder bitterballen en bier placht te bestellen. Geniet, terwijl Bert u aan vanaf de foto’s op in zijn monumentje aan de muur toelacht. In dit theater gaf Rudi Carrell op 27 november 2000 zijn eerste Alkmaarse optreden sinds decennia. Het werd ook zijn laatste.

De laatste loodjes: langs de Molenbuurt, waar Hennie Huisman in club Extase de ’Play-Backshow’ presenteerde. Dan links de brug over, de Spoorstraat in waar op nummer 35 in 1934 Rudi Carrell werd geboren. Als u daarna op de trein wacht, denk dan even aan de kleine Rudi Kesselaar, die daar in de oorlog van een aardige Duitse machinist steenkool voor thuis mocht rapen. De man kwam om toen zijn trein door de geallieerden werd gebombardeerd. Dat jongetje werd later beroemd in Duitsland: Rudi Carrell.

HANS VISSER

Lengte wandeling: Zo lang als u wilt. Uitbreiden naar eigen inzicht is geen probleem, er is nog zoveel meer net naast de route

Begin/eindpunt: station NS

Horeca: in ruimte mate aanwezig

Honden: mits die zich net als u gedragen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.