Rietje vertelt Zomertoer over kunst Rudi

Redacteur Alkmaar
den helder

Vereerd, zo voelde de Zomertoer zich vrijdag op De Nollen in Den Helder. Het was Rietje van de Wint-Poorters zelf die de 117 wandelaars rondleidde langs stalen sculpturen en monumentale bouwsels van haar overleden echtgenoot, kunstenaar Rudi van de Wint.

Rietje had ook mooi nieuws voor de sportieve NHD-lezers. Dit najaar begint de bouw van een Van de Wint-museum.

Het museum komt in een nieuw Nollenlandschap, direct ten zuiden van de oude Nollen waar Rudi van de Wint zijn levenswerk niet kon afmaken. De creatieve Nieuwedieper stierf onverwachts in 2006. De nieuwe Nollen is een superjong duinlandschap van ruim 14 hectare dat Stichting Landschap Noord-Holland nog maar net heeft opengesteld. De lange stoet Zomertoerders zocht zich er een weg door.

Pionieren in nieuwe natuur tijdens de zesde wandeletappe van Den Helder naar Breezand. Ook in de nieuwe Nollen is de hand van Rudi van de Wint goed zichtbaar. De internationaal bekende kunstenaar heeft het natuurgebied ontworpen, samen met een ecoloog van Landschap Noord-Holland. Zij lieten zich inspireren door impressionistische landschapsschilderijen en de duinen van Terschelling.

In dit duinlandschap – een paar jaar geleden nog bollenland – krijgt het museum een plek. Enkele honderden schilderijen en tekeningen van Van de Wint hangen er over 2,5 jaar. ,,Er komen ook een bibliotheek en studieruimte’’, kondigde Rietje aan. Voor het werk van haar man bestaat ook uit het buitenland veel belangstelling. Het complex is een project van de familie. Zij zet het werk van Rudi in eigen beheer voort.

Het bezoek aan De Nollen was een indrukwekkende tussenstop. Helemaal voor Tine Sleutel-Geertsema (54) uit Wieringerwerf. Zij, enthousiast Zomertoerder, liep tussen de beelden en bouwsels op de geboortegrond van haar moeder, Trijnie Jimmink. ,,Dit binnenduingebied behoorde vroeger tot de landerijen van haar ouders. Die hadden een boerderij in wat nu wijk De Schooten is. Waar ik nu loop, liep mijn moeder als kind dus ook.’’

Bij het werk Eidelon vertelde Rietje over haar man. ,,Hij zag De Nollen als een landschap van de verbeelding. Een landschap dat je blik op de werkelijkheid verscherpt.’’ Een ondergrondse gang vanaf Eidelon prikkelt de zintuigen van de bezoeker extra. Aether en andere bouwwerken zijn aan de binnenzijde verrijkt met schilderingen. Het kolossale Stoomhuisje is een mooi voorbeeld hoe Van de Wint werkte met cortenstaal. De roest aan de buitenzijde voorkomt doorroesten, kregen de Zomertoerders uitgelegd.

Een van de andere tussenstops was op Den Helder Airport bij CHC Helicopter. Dit bedrijf vliegt offsfhore personeel naar booreilanden in de Noordzee. De cockpit van de Sikorsky 76 in een van de hangars was even het domein van Raven Hessels uit Heiloo, 11 jaar en actief fan van de Zomertoer.

ED DEKKER

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.