Studententitel schaken voor Colin Stolwijk

Warner de Weerd

De dreiging bestond zondag dat een goed toernooi nog helemaal in het water zou vallen, maar zover liet schaker Colin Stolwijk het niet komen.

De Heerhugowaarder versloeg in de slotronde van het Amsterdam Chess Tournament de Israëliër Arad Zak en kroonde zich met een score van 5,5 punt uit negen partijen tot Nederlands studentenkampioen.

De vreugde ten spijt had de kersvers kampioen nog wel het idee dat er meer in het toernooi zat, nadat hij al in de tweede ronde had gestunt met een remise tegen de Russische grootmeester Jevgeni Gleizerov. Hij verloor in ronde vier van de Zaanse meester Manuel Bosboom, maar stond na een overwinning op routinier Rob Bodicker weer in de top van het klassement met 4,5 punt uit zes partijen. Tegen internationaal meester Hugo ten Hertog werd Stolwijk, die zwart had, op vrijdag tactisch overklast, maar zaterdag tegen een andere internationaal meester, Li Riemersma, hield de Heerhugowaarder met wit de boel lange tijd gelijk. Pas in het eindspel ging hij kopje onder, nadat hij Riemersma teveel activiteit had gegeven. ,,Heel jammer, want hij bood nog remise aan op een gegeven moment”, aldus Stolwijk. ,,Tegen hem en ook Bosboom heb ik echt wat laten liggen.”

Een andere Heerhugowaarder, Peter Hoekstra, steeg vorig jaar in Amsterdam boven zichzelf uit. Dit jaar bleef hij steken op drie punten.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen